Τετάρτη 18.05.2022

Μητσοτάκης: Τρεις κινήσεις ματ με το βλέμμα στις κάλπες του 2023

Με την αμιγώς πολιτική ομιλία-προσκλητήριο στην κοινή λογική και τη «σιωπηλή πλειοψηφία», που πλέον «ξέρει» και κλείνει τα αφτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Ν.Δ. έδωσε ραντεβού για τις κάλπες του 2023, για την «αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός έχοντας «καθαρίσει» το τοπίο με τα γενναία και δίκαια μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη, επέλεξε να δώσει το πολιτικό στίγμα του για τους επόμενους 12 μήνες, καθιστώντας σαφές ότι το συνέδριο ενός κόμματος δεν είναι ΔΕΘ και τόπος εξαγγελιών. 

Η μόνη εξαγγελία που θα γίνει εντός της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση του ακριβούς ποσού που προέρχεται από τη φορολόγηση (με 90%) των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και θα «πέσει στην αγορά». Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ οι εταιρίες-πάροχοι ενέργειας θα επιστρέψουν ως κοινωνικό μέρισμα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως υπολογίστηκε, είναι το 90% των υπερκερδών τους, έως και τον Ιούνιο. Αρα μισό δισ. θα προστεθεί στις ενισχύσεις που δίδονται μέσω του προϋπολογισμού.

Διαχείριση κρίσεων

Σε έναν «νέο κόσμο» και σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η μοναδική βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα, ο Κ. Μητσοτάκης έχει πετύχει με «κινήσεις ματ», όπως το γενναίο πακέτο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, να διαχειριστεί αποτελεσματικά αλλεπάλληλες μείζονες κρίσεις (Εβρος, πανδημία, κρίση με την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, φυσικές καταστροφές, πόλεμος στην Ουκρανία, παγκόσμιος πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση).

Ο απολογισμός που έκανε ο Μητσοτάκης και στο συνέδριο της Ν.Δ. είναι πλούσιος και μακρύς. Τήρησε τη «Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε στις εκλογές του 2019 και παρά το παγκόσμιο δυστοπικό περιβάλλον έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της χώρας -με «κινήσεις ματ»- σε 4 κρίσιμους τομείς:

1 Δημιούργησε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνικό κράτος το οποίο στήριξε αποτελεσματικά τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οχι μόνο στην πανδημία, αλλά και τώρα με τη σημαντική ανακούφιση από τα βάρη της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Με τη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» που δημιούργησε στην κοινωνία, με τα μέτρα στήριξης.

2 Παρά τις δυσμενείς συνθήκες βελτίωσε σημαντικά την οικονομία της χώρας, βελτιώνοντας όλους τους οικονομικούς δείκτες. Ενώ το καλοκαίρι η χώρα βγαίνει από το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης. Και βγαίνει με σημαντικά μειωμένη την ανεργία, με αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα (απέχει μόλις ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα), με νέες και καλύτερες δουλειές, με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, με αυξημένο τον κατώτατο μισθό, με ενισχυμένο τον τουρισμό (που φέτος πάει τελικά να προσεγγίσει το 2019) και κατ’ επέκταση αύξηση των εισοδημάτων.

3 Ενίσχυσε καταλυτικά την αμυντική θωράκιση της χώρας, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της και τις διπλωματικές συμμαχίες της. Χαρακτηριστικό απ’ αυτήν την άποψη είναι η επικείμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, καθώς και το ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη «τρέχουν» (Rafale, Bellahra κ.λπ.) με βάση τη στρατηγική συμμαχία με Μακρόν, σε συνδυασμό με τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες (με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ κ.λπ.) έχουν αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και έχουν ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της.

4 Ο εκσυγχρονισμός του κράτους μέσω της ψηφιοποίησης έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ πιο λειτουργικό και φιλικό κράτος, το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη και απλουστεύει τις διαδικασίες για τις ξένες επενδύσεις.

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ