Σάββατο 01.04.2023

Να μην περιμένουμε την επόμενη τραγωδία

Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, άπαντες εμφανίζονται να γνωρίζουν πώς θα δοθούν λύσεις στο ξεχαρβαλωμένο μοντέλο των ελληνικών σιδηροδρόμων. Τώρα όλοι ανακάλυψαν ότι τα έργα ήταν… αιώνια. Τώρα όλοι λένε πως μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένο ασφαλές σύστημα τηλεδιοίκησης μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί οι «όλοι»; Η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι διοικήσεις του σιδηροδρομικών φορέων, οι συνδικαλιστές, οι ειδικοί, οι μη ειδικοί, οι δημοσιογράφοι, αλλά και ο κάθε πολίτης.

ΑΥΤΟ είναι το εύκολο. Το έχουμε στο DNA μας. Την Κυριακή είμαστε προπονητές ποδοσφαίρου, τη Δευτέρα ειδικοί στην πανδημία, την Τρίτη ειδικοί στη δασοπυρόσβεση και τώρα στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

ΤΟ δύσκολο είναι άλλο. Το δύσκολο είναι οι πραγματικοί ειδικοί και όσοι έχουν την ευθύνη να ασχοληθούν με όσα προβλήματα χρονίζουν και πρέπει να λυθούν άμεσα.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η σύγκρουση τα αλλάζει όλα

ΤΩΡΑ, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι θα υπάρχουν πάντοτε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τηλεματικής και πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους σιδηροδρομικούς φορείς.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όλα όσα έπρεπε να είχαν γίνει πριν, τελικά, γίνονται μετά την τραγωδία.

ΤΩΡΑ, όμως, έχει έρθει η ώρα να μην περιμένουμε άλλες τραγωδίες. Η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει την υλοποίηση, ένα σωρό ζητήματα που βρίσκονται κολλημένα στη γραφειοκρατία, στις μικροσυντεχνίες, στα μεγαλοσυμφέροντα και στην άγνοια των υπευθύνων.

ΔΕΝ είναι δυνατόν να περιμένουμε χρόνια και χρόνια για να προχωρήσουν οι αυτοκινητόδρομοι σε όλη τη χώρα ή τα αντιπλημμυρικά έργα και ένα σωρό ακόμα έργα υποδομών, που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Ή να περιμένουμε χρόνια και χρόνια για να βγουν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις. Και πολλά άλλα ζητήματα.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, οι υπουργοί, οι υπεύθυνοι υπάλληλοι στα καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού, οι επικεφαλής των φορέων να κινητοποιηθούν εδώ και τώρα. Να μην περιμένουμε την επόμενη τραγωδία. Να ελαχιστοποιήσουμε ως χώρα τις πιθανότητες για οποιαδήποτε αστοχία. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην κλοτσούν παρακάτω το… τενεκεδάκι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ