Τρίτη 27.07.2021

Νέο Αριστερό Ρεύμα για την κομμουνιστική απελευθέρωση Λέσβου – Ανακοίνωση για το αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στις 2 Ιούλη δημοσιεύθηκε η ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την οποία χρηματοδοτείται με 40.000 ευρώ το Αντιιμπεριαλιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην Διαύγεια η απόφαση ήταν ομόφωνη και ψηφίστηκε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους των παρατάξεων Μουτζούρη (υπερσυντηρητική δεξιά), Καλογήρου (επίσημη παράταξη της Ν.Δ.), Χριστόφα (ΚΙΝΑΛ) και ΛΑΣ (ΚΚΕ). Το αίτημα για την χρηματοδότηση είχε κατατεθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καθώς το φεστιβάλ είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Πριν ένα χρόνο το αντίστοιχο φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Αγοραστού (ΝΔ), με 72.000 ευρώ.
Είναι αυτονόητο πως αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες δεν μπορεί να γίνονται με χρηματοδότηση του τοπικού κράτους. Πολύ περισσότερο δράσεις κατά του ιμπεριαλισμού δεν μπορούν να συγκινούν το λαό της Λέσβου όταν χρηματοδοτούνται από αυτούς που ζητούν μεγαλύτερη παρουσία της Frontex και τον ΝΑΤΟικών πλοίων στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, από αυτούς που σε κάθε ευκαιρία κάνουν μισαλλόδοξα κηρύγματα σε βάρος των προσφύγων.
Ζήτημα μείζονος σημασίας είναι πως το ΚΚΕ με την συγκεκριμένη πρακτική λαμβάνει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις του. Την ώρα που ως κοινοβουλευτικό κόμμα λαμβάνει τακτική κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και την χρηματοδότηση ερευνητικών σκοπών. Δηλαδή το ΚΚΕ αντί να επιδιώκει την οικονομική του αυτοτέλεια από το κράτος επιδιώκει να αποσπά όλο και μεγαλύτερα έσοδα απ αυτό. Μόνο που η οικονομική αυτοτέλεια είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής αυτοτέλειας ιδιαίτερα για τα κομμουνιστικά κόμματα. Η πρόσδεση ενός κόμματος στις κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν ταιριάζει με την σύγκρουση με τις πολιτικές επιλογές του κράτους και οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανοχή τους (έστω και μερική).
Το ΝΑΡ για την Κομουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζονται σταθερά για την κατάργηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων (άμεσων και έμμεσων) προς τα κόμματα. Διεκδικούν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κομμάτων με κάλυψη αποκλειστικά και μόνο εξόδων συμμετοχής στις εκλογές (παράβολα υποψηφίων, κόστος ψηφοδελτίων). Το σημερινό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων των κομμάτων και η κρατικά καθοδηγούμενη επιλεκτική προβολή κάποιων απ αυτά καθώς και μεμονωμένων πολιτικών από τα ΜΜΕ, ισοδυναμεί με πολιτικό στραγγαλισμό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και κάθε ανεξάρτητης φωνής. Τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν αίθουσες και υπαίθριους χώρους για την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων των κοινωνικών οργανώσεων, των κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και σχημάτων του μαζικού κινήματος με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και την υποδομή που απαιτείται κάθε φορά χωρίς κόστος και χωρίς μεθοδευμένους αποκλεισμούς.
Σε τοπικό επίπεδο, άξια σχολιασμού είναι και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σχετικά με το αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ και την χρηματοδότηση της ΚΝΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τελευταίο κόμμα που μπορεί να ασκήσει κριτική σε τέτοιες περιπτώσεις, διότι είναι το κόμμα που συνδέεται με δεκάδες ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους. Αλλά και γιατί ως κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να στραγγαλίσει κάθε αριστερή πολιτική φωνή και κάθε ανεξάρτητη δύναμη του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Επίσης θέσπισε σειρά εμποδίων για την συμμετοχή στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και διατήρησε όλο καλπονοθευτικό πλαίσιο που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αισθήματα των μελών και των φίλων του ΚΚΕ, ελπίζοντας σε εκλογικά κέρδη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ