Σάββατο 25.09.2021

Νέο αρνητικό ρεκόρ: Σε ιστορικά χαμηλά οι πωλήσεις των diesel

Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών είναι οι πωλήσεις diesel αυτοκινήτων στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δείχνοντας τη σαφή τάση των αγοραστών προς αυτοκίνητα με διαφορετικού τύπου σύστημα κίνησης.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021 το μερίδιο των diesel αυτοκινήτων μειώθηκε μόλις στο 20,4% επί του συνόλου των πωλήσεων, έναντι 23,2% στο προηγούμενο  τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος) και 29,4% το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Το 2020 οι πωλήσεις των diesel είχαν κλείσει με μερίδιο 28,0%.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και κυρίως, συνεχιζόμενα πτωτική τάση των αγοραστών αυτοκινήτων, οι οποίοι φαίνεται ότι πλέον έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο κάποτε κραταιό πετρέλαιο έναντι των υπολοίπων καυσίμων και μορφών κίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι την ίδια στιγμή που το diesel μείωνε συνεχώς το μερίδιό του, τα υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αύξαναν εντυπωσιακά τη δική τους διείσδυση στην αγορά, καταγράφοντας συνεχή ρεκόρ.

Ειδικότερα και πάντα για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του 2021, πωλήθηκαν στην Ευρώπη 541.162 καινούργια υβριδικά αυτοκίνητα, 235.730 plug-in υβριδικά και 210.298 αμιγώς ηλεκτρικά. Η αύξηση συγκριτικά με την περσινή χρονιά είναι +213,5% για τα υβριδικά, +255,8% για τα plug-in υβριδικά και +231,6% για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δείχνοντας πλέον ότι αυτές οι τρεις κατηγορίες συστημάτων κίνησης σταδιακά θα πάρουν ολοένα και πιο σημαντικά μερίδια πωλήσεων.

Electric Car

Άλλωστε, με μερίδιο 19,3%, ήδη τα υβριδικά αυτοκίνητα βρίσκονται πολύ κοντά στα diesel και σύντομα θα αποτελούν αυτά τη δεύτερη δημοφιλέστερη κατηγορία συστημάτων κίνησης, πίσω μόνο από τη βενζίνη.

Μιλώντας πάντως για τις πωλήσεις των βενζινοκίνητων μοντέλων, θα πρέπει και εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει αισθητή πτώση στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού, αφού σε σχέση με το περσινό δεύτερο τρίμηνο του έτους το μερίδιο των πωλήσεων βενζίνης έχει πέσει φέτος από το 51,9% στο 41,8%.

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί η πτώση των πωλήσεων της βενζίνης σε ένα μερίδιο κοντά στο 42%, μιας και στο πρώτο τρίμηνο του έτους η βενζίνη ήταν στο 42,2%.

Ολοκληρώνοντας, θα αναφερθούμε και στο φυσικό αέριο και το εργοστασιακό υγραέριο, που έχουν μικρά νούμερα πωλήσεων (13.497 και 59.363 αυτοκίνητα αντίστοιχα) με αυξητικές τάσεις (+41,8% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο και +134,1% το δεύτερο). Και στις δύο περιπτώσεις οι περισσότερες από αυτές τις πωλήσεις αφορούν σε λίγες μεγάλες αγορές (Ιταλία για το CNG και Ιταλία και Γαλλία για το LPG) που στηρίζουν τα εν λόγω καύσιμα.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.carandmotor.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ