Τρίτη 06.06.2023

Νέος βανδαλισμός του Μνημείου για το ANZAC στην Πλατεία Λήμνου στο Albert Park

Τον βανδαλισμό με μπογιά -για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια- του Μνημείου για το ANZAC (Lemnos Gallipoli Memorial), το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Λήμνου (Lemnos Square) στο Albert Park, έκανε γνωστό, η Επιτροπή Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης (Lemnos Gallipoli Commemorative Committee).

Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν με μεγάλη θλίψη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Lee Tarlamis, OAM MP και ο γραμματέας, Jim Claven, ο βανδαλισμός σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Το γεγονός έθεσε υπόψη του προέδρου η κάτοικος της περιοχής, ιστορικός και πρώην δήμαρχος και δημοτική σύμβουλος του Port Philip, Janet Bolitho», ανέφερε το ανακοινωθέν της Επιτροπής.

Η κα Bolitho προμήθευσε στην Επιτροπή και την παραπάνω φωτογραφία η οποία δείχνει τη νοσοκόμα του χάλκινου Μνημείου να έχει βαφτεί «χρυσή».

Το Μνημείο, υπενθυμίζεται, από το 2015 -κατόπιν πρωτοβουλίας της Lemnos Gallipoli Commemorative Committee- δεσπόζει στην Πλατεία Λήμνου και είναι αφιερωμένο στις Αυστραλές νοσοκόμες και τους στρατιώτες (ANZACs) που βρέθηκαν στη Λήμνο κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι παρόμοιες – αν και πιο εκτεταμένες – με τον προηγούμενο βανδαλισμό με γκράφιτι που είχε υποστεί το Μνημείο το 2020. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής παρενέβησαν … και ειδοποίησαν την Επιτροπή», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι:

«Ο γραμματέας έχει ειδοποιήσει τις αρχές του Δήμου Port Philip, οι οποίες θα προβούν σε ενέργειες αποκατάστασης το συντομότερο δυνατό … (ακόμη) ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο γλύπτης, Peter Corlett OAM, είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών, όπως έχει προσφερθεί και στο παρελθόν. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Peter τέτοιου είδους βανδαλισμοί δεν είναι ασυνήθιστοι με αγάλματα και μνημεία».

«Προτείναμε επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ασφάλειας στην Πλατεία Λήμνου -όπως η τοποθέτηση καμερών- για να αποτρέψει τυχόν περαιτέρω επιθέσεις στο Μνημείο».

«Ο βανδαλισμός είναι ιδιαίτερα αποτρόπαιος δεδομένου ότι ο βάνδαλος επέλεξε να επέμβει σε ένα από τα λίγα αγάλματα στη Μελβούρνη που τιμούν γυναίκες, ενώ το περιστατικό συνέβη κοντά στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (25 Μαρτίου)».

«Προσβλέπουμε στην αποκατάσταση του πανέμορφου Μνημείου μας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που όλοι αγαπάμε».

Πηγή: neoskosmos.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ