Τρίτη 16.04.2024

Νομοθέτες απαιτούν από τον Έλον Μασκ να διαθέσει Internet της SpaceX στον αμερικανικό στρατό στην Ταϊβάν

Μια ομάδα Αμερικανών νομοθέτων καλεί τον Έλον Μασκ να διαθέσει το εξειδικευμένο για στρατιωτικούς σκοπούς δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starshield της SpaceX στις αμερικανικές αμυντικές δυνάμεις στην Ταϊβάν, μετά από χρόνια άρνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

Σε επιστολή προς τον Μασκ που περιήλθε στην κατοχή του Forbes, ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (R-WI) υπενθύμισε στον δισεκατομμυριούχο τη συμβασιακή υποχρέωση της SpaceX να παράσχει στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ “παγκόσμια πρόσβαση” στις δορυφορικές διαδικτυακές υπηρεσίες της. Σημείωσε ότι το Πεντάγωνο δεσμεύει “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια” για το επόμενο έτος στο StarShield, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά για να παρέχει επικοινωνίες και εικόνες παρατήρησης στο στρατό. “Αντιλαμβάνομαι ότι η SpaceX ενδεχομένως να αρνείται ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου στην Ταϊβάν και γύρω από αυτήν – ενδεχομένως κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της SpaceX με την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, έγραψε ο Γκάλαχερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιλεκτικής Επιτροπής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στην επιστολή με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου.

“Ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ταϊβάν και γύρω από αυτήν είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού”, δήλωσε ο Γκάλαχερ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης εναντίον της Ταϊβάν, “τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στον δυτικό Ειρηνικό θα βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο”. Στην επιστολή ζητείται από τον Μασκ να παράσχει στην ειδική επιτροπή μια ενημέρωση σχετικά με τη διαθεσιμότητα του Starshield στην Ταϊβάν και γύρω από αυτήν έως τις 8 Μαρτίου.

Για τον Μασκ, αυτό το αίτημα είναι βέβαιο ότι θα τον δυσαρεστήσει. Έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα, όπου η Tesla έχει ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής, και έχει εμπλακεί δημοσίως στις εντάσεις που έχει η χώρα με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της. Το 2022, ο Μασκ πρότεινε ότι οι εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν παραχωρηθεί στην Κίνα κάποιος έλεγχος της Ταϊβάν.

Η παρούσα επιστολή προβάλλει επίσης και τη δυσάρεστη σχέση εξάρτησης που έχουν αναπτύξει η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ με τους δορυφόρους της SpaceX. Η εταιρεία με έδρα το Τέξας έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 5.000 δορυφόρους από το 2019 και είναι ο κορυφαίος προμηθευτής δορυφορικών επικοινωνιών στον κόσμο. Συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μέρη που έχουν καταστραφεί από φυσικές καταστροφές και σε εμπόλεμες ζώνες. Η υπηρεσία ήταν ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται μια ρωσική εισβολή που οδεύει προς το δεύτερο έτος της. Αλλά και εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα: Αξιωματούχοι της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα χρησιμοποιούν επίσης τερματικά δορυφορικού διαδικτύου Starlink, υπονομεύοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Ο Μασκ έχει αρνηθεί την πώληση της υπηρεσίας Starlink στη Ρωσία.

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ