Δευτέρα 17.06.2024

NYT: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ο πιο επικίνδυνος ανόητος του κόσμου»

  • εφημερίδα New York Times δημοσίευσε άρθρο του  τρεις φορές βραβευμένου μεΠούλιτζερ δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν με τίτλο «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πιο επικίνδυνος ανόητος στον κόσμο». Ο αναλυτής εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος  έχει οδηγήσει τον εαυτό του σε μια παγίδα: δεν μπορεί ούτε να κερδίσει, ούτε να χάσει, ούτε να σταματήσει.

«Ο Πούτιν δεν είχε ποτέ σχέδιο Β. Είναι πλέον προφανές ότι πίστευε ότι θα έμπαινε στο Κίεβο, θα το καταλάμβανε μέσα σε μια εβδομάδα, θα εγκαθιστούσε έναν λακέ ως πρόεδρο, θα έβαζε την Ουκρανία στην τσέπη του και θα έβαζε τέλος σε κάθε περαιτέρω επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ ή της δυτικής πολιτιστικής επέκτασης προς τη Ρωσία. Στη συνέχεια θα έριχνε τη σκιά του σε όλη την Ευρώπη.

Ο Πούτιν έχει θέσει τον εαυτό του σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να κερδίσει, δεν μπορεί να χάσει και δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβει πλέον τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν έχει την πολυτέλεια να ηττηθεί, μετά από όλες τις ρωσικές ζωές και πλούτο που έχει δαπανήσει. Έτσι δεν μπορεί να σταματήσει.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρίντμαν.

Και προσθέτει:

Για να το θέσω διαφορετικά, επειδή ο Πούτιν δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο Β, έχει προεπιλεγεί σε έναν τιμωρητικό, συχνά αδιάκριτο πυραυλικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων και πολιτικών υποδομών – έναν εξοντωτικό πόλεμο φθοράς – με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να στραγγίξει αρκετό αίμα από τους Ουκρανούς και να προκαλέσει αρκετή εξάντληση στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, ώστε να του δώσουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο θα μπορέσει να πουλήσει στον ρωσικό λαό ως μεγάλη νίκη.

Το Σχέδιο Β του Πούτιν είναι να συγκαλύψει ότι το Σχέδιο Α του Πούτιν απέτυχε. Αν αυτή η στρατιωτική επιχείρηση είχε ένα ειλικρινές όνομα, θα ονομαζόταν Επιχείρηση «Περίσωσε την αξιοπρέπεια σου».

Πράγμα που την καθιστά έναν από τους πιο αρρωστημένους, πιο παράλογους πολέμους της σύγχρονης εποχής – ένας ηγέτης καταστρέφει την πολιτική υποδομή μιας άλλης χώρας μέχρι να του δώσει αρκετή κάλυψη για να κρύψει το γεγονός ότι υπήρξε ένας ανυπέρβλητος ανόητος.»

Και καταλήγει:

«Είναι αδύνατο να μπω στο μυαλό του Πούτιν και να προβλέψω την επόμενη κίνησή του, αλλά εγώ ανησυχώ. Γιατί αυτό που ξέρουμε, από τις πράξεις του Πούτιν, είναι ότι γνωρίζει ότι το σχέδιο Α απέτυχε. Και τώρα θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει ένα Σχέδιο Β για να δικαιολογήσει τις τρομερές απώλειες που έχει συσσωρεύσει στο όνομα μιας χώρας όπου όλοι μιλούν και όπου οι ηττημένοι σε πολέμους ηγέτες δεν αποσύρονται ομαλά».

ΠΗΓΗ:

https://www.liberal.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ