Τετάρτη 06.11.2024

Ο Αλέξης Τσίπρας και το φάντασμα της Novartis

Του Μανόλη Καψή

Δεν λέω, είναι δύσκολο να βγεις στη σύνταξη στα 50 σου, σε πιάνει μια βαρεμάρα όσο νάναι και καταλαβαίνω τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να βρει λύσεις και στη ακρίβεια και στην ανάπτυξη και στο παραγωγικό μοντέλο, αφού μας έλυσε το πρόβλημα του χρέους και των αγορών (αν θυμάστε καλά, η οικονομία ήταν το καλύτερο σημείο του), αλλά η επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία έχει όσο και να το κάνεις ορισμένες δυσκολίες.

Δηλαδή προφανώς οι άνθρωποι αλλάζουν και τα πάθη κοπάζουν, προφανώς οι άνθρωποι ωριμάζουν και ενδεχομένως ορισμένες φορές γίνονται και καλύτεροι (μην το δένετε πάντως), αλλά υποθέτω επίσης ότι βασική προϋπόθεση για την επιστροφή, είναι να πείσεις για την προϋπηρεσία σου.

Και επειδή η προϋπηρεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις (εξαιρώ την Ολγα Γεροβασίλη που παραμένει εκστασιασμένη), ενώ ο πρώην έχει αποφύγει τον ειλικρινή απολογισμό για το “παραμύθι” που πούλησε στον κόσμο και το πόσο μας κόστισε η σκληρή διαπραγμάτευση με τον έρπη, βρίσκω ότι η επιστροφή του Αλέξη θα είναι ίσως πιο δύσκολη απ΄ ότι νομίζει ο πρόεδρος και η εταιρεία που έχει αναλάβει να τον “ξαναπακετάρει” για το αμνήμων κοινό.

Και ας βάζουν πλάτη ορισμένοι πασόκοι με ρόλο support group στις φιλοδοξίες του ηγέτη.

Πόσο μάλλον που οι παλαιοί του σύντροφοι δεν υποκύπτουν πλέον στη γοητεία του, μάλλον του γυρίζουν την πλάτη με δυσφορία (κάτι θα ξέρουν παραπάνω αυτοί), το μεγάλο του δημιούργημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ένα κόμμα-μούφα με έφεση στην επιθεώρηση και στο burlesque, τα δε στελέχη που τον πλαισίωσαν στην άσκηση της εξουσίας- όταν δεν βρίσκονται στην απομόνωση, καταδικασμένα αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη για αδικήματα με μεγάλη απαξία-αποδεικνύονται μάλλον ελαφριές προσωπικότητες, που κάνουν καριέρα στα πρωινάδικα και στα social media.

Τώρα προέκυψε μια άλλη δυσκολία, που δεν την είχε ίσως φανταστεί ο κ. Τσίπρας. Δεν την είχε φανταστεί τουλάχιστον όταν βρισκόταν στο Μαξίμου και ονειρευόταν ότι είχε τελειώσει το παλαιό πολιτικό σύστημα και ότι συνεπώς θα κυβερνούσε για πολλά χρόνια χωρίς αντίπαλο.

Είναι κάτι σαν ένα φάντασμα από το παρελθόν. Μια σκοτεινή ιστορία που επιστρέφει.  Η πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης να αφαιρέσει τις κουκούλες από τους “προστατευόμενους μάρτυρες” της σκευωρίας Novartis, παρουσιάζεται στον Τύπο σαν μια εξέλιξη που μπορεί  να οδηγήσει τα δυο αυτά αμφιλεγόμενα πρόσωπα – ο ένας είναι γνωστός στις αρχές για μια σειρά από απάτες και πριν και μετά την ιστορία, η άλλη, η πρώην γραμματέας του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Φρουζή, που λόγω της στενής “εργασιακής σχέσης” μαζί του, μπορεί να είχε άλλες στοχεύσεις και επιδιώξεις στα όσα έλεγε – μπορεί εν πάση περιπτώσει να τους οδηγήσει και τους δυο  ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με επισπεύδοντες τα πολιτικά πρόσωπα λέει που θα ζητήσουν αποζημιώσεις για τα όσα ψευδή ανέφεραν τα δυο αυτά πρόσωπα εναντίον τους. Μια χαρά.

Είναι η μία όψη του νομίσματος και δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα κλάματα για τις αποζημιώσεις που ίσως κληθούν να καταβάλουν οι δύο ψευδομάρτυρες. Η άλλη όψη όμως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Γιατί είναι πιθανό, ότι οι δυο μάρτυρες, πιεζόμενοι πλέον από τις εξελίξεις, να θελήσουν να αποσείσουν μέρος των ευθυνών τους, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς ιθύνοντες νόες της σκευωρίας. Ποιος τους διάλεξε, ποιος τους έβαλε να καταθέσουν αυτά που κατέθεσαν και ποιος τους καθοδηγούσε. Ποιος είναι ο συντάκτης των καταθέσεων που έδωσαν στη Δικαιοσύνη. Πολιτικό πρόσωπο; Δικαστής ή πρώην δικαστής; Δημοσιογράφος; Ποιος σκέφτηκε και έγραψε για τις τροχήλατες βαλίτσες με τις μίζες και σε ποια γραφομηχανή;

Αυτό, θα μας επιτρέψει να δούμε σε όλο της το σκοτεινό βάθος, τη σκευωρία Novartis. Και πιθανώς τότε να χρειαστεί μια πιο γενναία και πιο ειλικρινής συγνώμη από πλευράς του κ. Τσίπρα για τη σκοτεινή όψη της πρωθυπουργίας του.

Εκεί σε θέλω να κάνεις rebranding.

 

πηγή: capital

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ