Τρίτη 28.03.2023

“Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ” το βιβλίο που μας προτείνει το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιηλ για σήμερα Κυριακή

Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος υπήρξε το πρώτο θερμό επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου, και ως τέτοιο απασχόλησε τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη παγκοσμίως, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη. Το βιβλίο καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 1944 έως και το τέλος του 1949, όπως τις είδε ο Τύπος και η διπλωματία της Σουηδίας, μιας χώρας που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι από τις λίγες στην γηραιά ήπειρο που παρέμειναν εκτός των αντίπαλων συνασπισμών του Ψυχρού Πολέμου.
Ο ελληνικός Εμφύλιος συνέβαλε στην παγίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος στη σουηδική κοινή γνώμη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Παρουσιάζει έτσι ενδιαφέρον πώς τα γεγονότα στην Ελλάδα διαβάζονται από τη σουηδική διπλωματία, αλλά και πώς τα αφηγήματα τηςκομμουνιστικής και της δυτικής προπαγάνδας φθάνουν στη Σουηδία.
Η μελέτη διερευνά επίσης τη συμβιβαστική πρωτοβουλία της Σουηδίας στον ΟΗΕ για το ελληνικό ζήτημα, πρωτοβουλία που εντασσόταν στην προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης να «χτίσει γέφυρες» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αλλά εγκαταλείφθηκε με την όξυνση του Ψυχρού Πολέμου. Η προβληματική της σουηδικής ουδετερότητας τη δεκαετία του ’40 θυμίζει την αντίστοιχη συζήτηση που γίνεται σήμερα με αφορμή την ένταξη της χώραδ στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Στηριγμένο σε διεξοδική αποδελτίωση των σουηδικών δημοσιεύσεων και σε σουηδικά και ελληνικά διπλωματικά αρχεία, το βιβλίο έχει επομένως διπλή όψη: αποτελεί ένα χρονικό του ελληνικού Εμφυλίου από το ασυνήθιστο παρατηρητήριο ενός «τρίτου» ξένου, ενώ παρακολουθεί τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και του γενικότερου πολιτικού κλίματος στη Σουηδία την περίοδο εκείνη – όψεις που είναι και οι δύο μάλλον άγνωστες στο ελληνικό κοινό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ, Ερμού 19 στο 2251022891

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ