Τρίτη 21.03.2023

Ο κατώτατος ανεβάζει τους μισθούς – «Κλειδώνει» μέσα στην εβδομάδα το ακριβές ποσοστό και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μεταφέρεται, λόγω του φονικούσιδηροδρομικού δυστυχήματος , η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος «κλειδώνει» μεταξύ 780 και 800 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η μέρα), προκειμένου να συζητήσει την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και ΟικονομικώνΕρευνών για τον κατώτατο μισθό και να επικυρώσει την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το ποσοστό αύξησης. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει επιπλέον περιθώριο για αναβολή, καθώς μέχρι τις 10 Μαρτίου πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποτελέσει και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Οι προτάσεις

Ο κ. Χατζηδάκης έχει λάβει στα χέρια του την έκθεση του ΚΕΠΕ, η οποία ενσωματώνει τις προτάσεις των φορέων που συμμετέχουν στον διάλογο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και προτείνει αυξήσεις μεταξύ 4,5% και 7,5%. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας προτείνει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που αγγίζει το 15,8%, με τον κατώτατο να φτάνει τα 826 ευρώ μηνιαίως. Στο άλλο άκρο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προτείνουν αύξηση ίση με 5,5%, καθώς ο ΣΕΤΕ έχει ήδη συμφωνήσει την ίδια αύξηση στην κλαδική σύμβαση από 1ης Ιανουαρίου 2023. Υψηλότερες μεταξύ των εργοδοτικών φορέων είναι οι αυξήσεις που εισηγούνται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας με 8% και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με 7%.

Οι προσεγγίσεις

Αν και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια, η προσέγγιση διαφέρει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Για παράδειγμα, η ΓΣΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και ειδικά των χαμηλόμισθων, που έχει προκαλέσει η αύξηση του πληθωρισμού (λόγω μεγάλων αυξήσεων στα τρόφιμα και τα καύσιμα), καθώς και στη διατήρηση του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ δεν λείπουν αναφορές στην κοινωνική ειρήνη.

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, από την άλλη, υπογραμμίζουν το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται ο υψηλός πληθωρισμός για τις επιχειρήσεις, παραδείγματος χάρη λόγω της αύξησης των τιμών προμηθευτών, ενώ η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών ως μία επιπλέον πρόκληση που οφείλουν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται συμπληρωματικά μέτρα εισοδηματικής στήριξης, ειδικά αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθεί έτσι ο μετριασμός της αύξησης και συνακόλουθα του κόστους εργασίας.

Μάλιστα ο ΣΕΒ θέτει τα πρόσθετα μέτρα ως απαραίτητη προϋπόθεση της αύξησης του μισθού που εισηγείται.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ