Παρασκευή 21.06.2024

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης… ξανά στο Κιόσκι!

 

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών,  στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά

Ένα πραγματικό όνειρο πολλών, έγινε πραγματικότητα το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», Ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης Διοικητής του 1ου Τάγματος των Λέσβιων  στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους  που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο στη Μάχη του Σκρά στις 17 Μαΐου του 1918, «επέστρεψε» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Εκεί όπου  η προτομή του είχε αρχικά στηθεί με έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ του 1929 «κατασκευάσθη, δαπάναις των συναδέλφων του ήρωος». Όπως είναι γνωστό, ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου της Μυτιλήνης όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Καταστρεμμένη στέκει ακόμα στο πάρκο πραγματική ντροπή για τη Μυτιλήνη του σήμερα.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη η οποία ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού πριν ένα χρόνο αποδέχτηκε της πρόταση του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Μαζί της στα αποκαλυπτήρια της προτομής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Μπαλάσκας. Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της Αναστασίας Αντωνέλλη ανέθεσε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους όπως όλοι έδειξαν με το παρατεταμένο τους χειροκρότημα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μαρμάρινης, από Πεντελικό μάρμαρο  προτομής, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό

 

Στην εκδήλωση, πέραν των αποκαλυπτηρίων της προτομής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ταγματάρχη Παπαγιάννη και των Λέσβιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Σκρά. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» Στρατής Μπαλάσκας, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Επίσης αναφορά στο χρονικό της ημέρας έγινε από τον Αντιστράτηγο ε.α Στρατή Χαραλάμπους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  καταθέσεις στεφάνων και μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών που παρέθεσε η 98 ΑΔΤΕ.

Στη εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με κληρικούς της Μητρόπολης, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Αντωνέλλη, Μιχάλης Δήσος, Κώστας Αρώνης και Στρατής Κυρατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, οι Αντιδήμαρχοι Εριφύλη Χιωτέλλη, Νίκος Γιαννάκας, Σωτήρης Μαρινάτος και Χρήστος Τσιβγούλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος, η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, εκπρόσωποι άλλων Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι συλλόγων αποστράτων και εφέδρων, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και της Ένωσης Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης και φυσικά κάτοικοι της γειτονιάς.

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» ευχαριστεί για την βοήθεια στην υλοποίηση της δράσης τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, το Δήμο Μυτιλήνης, τους εργαζομένους στην Αντιδημαρχία καθημερινότητας και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, το cine-Φυτόπολις και την 98 ΑΔΤΕ και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Μυτιλήνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.