Δευτέρα 14.06.2021

Ο Τσίπρας αλλάζει αφήγημα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου μήνες επί μηνών: Δημοσκοπήσεις και εκλογική απήχηση του κόμματος που ουδόλως ευαρεστούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση έως και σήμερα, δυο χρόνια μετά και παρά την βαριά σκιά της πανδημίας, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες αντιμετωπιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα περίεργο μείγμα : συγκατάβαση και προσδοκία μαζί πως η φθορά για την Κυβέρνηση είναι ante portas.

Κλεψύδρα

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε έχει αποδώσει επανειλημμένως και δημόσια τις υψηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Ν.Δ στο φαινόμενο “rally around the flag”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει όταν θέλει να εκφράσει την διαπίστωση πως οι κρίσεις συσπειρώνουν τους Πολίτες γύρω από την κυβέρνησή τους.

Τον Μάρτιο είχαν αναθαρρήσει λίγο στην Κουμουνδούρου βλέποντας δημοσκοπικά ευρήματα να καταγράφουν φθορά στα …σημεία για το κυβερνών κόμμα αλλά η αισιοδοξία ξεθύμανε γρήγορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένος στα ποσοστά του. Μπορεί να μην “σβήνει” ( διαψεύδοντας προσδοκίες διαφόρων για επιστροφή στο …3% ) αλλά το ζήτημα είναι πως δεν “ανάβει” κιόλας παρά τις διάφορες αντιπολιτευτικές συνταγές που δοκιμάζονται.

Την ένταση του πονοκεφάλου “γιγαντώνει” η αίσθηση ότι η συζήτηση για προσφυγή σε κάλπες το Φθινόπωρο είναι πάνω στο τραπέζι και δεν έχει καταχωνιαστεί στο πρωθυπουργικό συρτάρι. Οι διαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη δεν καθησυχάζουν τον Αλέξη Τσίπρα για προφανείς και λιγότερο προφανείς λόγους.

Δεν είναι μόνο πως ισχύει το κλισέ ότι ” οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται”. Ούτε το προεκλογικό περιβάλλον που δημιουργείται δια της μεγάλης έντασης Κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι και ότι υπουργοί- βουλευτές , δίνουν σήμα και την αίσθηση σε συνομιλητές τους ότι “προετοιμάζονται” για κάλπες και πως εν ολίγοις, τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα στηθούν φθινοπωρινές κάλπες τις ακουν “βερεσέ”.

Το παζλ του “εκλογικού συναγερμού”, συμπληρώνουν και οι σκέψεις που “δανείζουν” μπαρουτοκαπνισμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη. Την τελευταία εβδομάδα μόνο , την εκτίμηση ότι “στην θέση του Μητσοτάκη εμείς θα πηγαίναμε σε κάλπες, καλύτερη στιγμή για τον ίδιο πια δε θα βρει”, την διατύπωσαν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους, τρεις κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η “κολοκυθιά” των εκλογών είναι πηγή άγχους για την Κουμουνδούρου και όχι για λόγους “πολιτικής άσκησης επί χάρτου”, προφανώς. Αδειάζει επικινδύνως ο χρόνος που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κλεψύδρα για να ξεκολλήσει δημοσκοπικά.

Τροχάδην

Υπό τον δύσκολο γρίφο “πιθανές εκλογές το Φθινόπωρο αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να αγκομαχά”, το κόμμα προσπαθεί να ανοίξει διάνυσμα και να ανεβάσει ταχύτητα εφ όλων των αντιπολιτευτικών πεδίων: Ποντάρει σε “εσωκομματικές ταραχές” στη Ν.Δ ( για μνημόνια με Β. Μακεδονία, φαρμακευτική κάνναβη, εργασιακό νομοσχέδιο) και υπαρκτές διαφωνίες τις οποίες σε κάθε περίπτωση μεγεθύνει ενώ επενδύει και στο διαρκές του ζητούμενο να αποδομήσει το προφίλ της ικανής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στην διαχείριση όλων των κρίσιμων θεμάτων.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πως ο λόγος που δεν ανησυχεί για νέα μνημόνια είναι γιατί η δική του κυβέρνηση αναδιάρθρωσε το χρέος και άφησε “μαξιλάρι” 37 δις και δεν είναι τυχαία και η διαρκής υπόμνηση για την στάση που τηρούσε το νυν κυβερνών κόμμα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε οργναωτικό πεδίο πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να “πυκνώσει” τις συνεδριάσεις κομματικών οργάνων ( για το έλλειμμα των οποίων γκρινιάζουν στελέχη της “ομπρέλας”) με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μετατόπιση” ρητορικής

Σε ιδεολογικό επίπεδο , η σχεδόν κευνσιανική “γραμμή” Μπάιντεν, έδωσε μια ώθηση και μια ανάσα στον 7ο της Κουμουνδούρου. Αν δεν έδωσε τον πολυπόθητο “αέρα” για ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τουλάχιστον έντυσε με “κύρος” τις θέσεις του κόμματος περί “προοδευτικών πολιτικών” απέναντι σε “συντηρητικές χρεοκοπημένες συνταγές” με τις οποίες ταυτίζει ο κ. Τσίπρας με κάθε ευκαιρία στον δημόσιο λόγο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει “στροφή” στο πώς σκιαγραφεί το μέλλον της χώρας για το επόμενο διάστημα. Οι πολύ ζοφερές προβλέψεις περί ερειπίων και καταστροφής στις οποίες επιδιδόταν συστηματικά τα τελευταία δυο χρόνια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας, έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Προς επίρρωση τούτου, είναι πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του κ.Τσίπρα: “Δεν φοβάμαι επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων” είπε από το φόρουμ των Δελφώνενώ “χαιρέτισε” ως πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο έσπευσε και ο ίδιος να καταθέσει αντιπροτάσεις.

Καθόλου ήσσονος σημασίας η “μετατόπιση” της ρητορικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να περνά από την μέχρι τώρα “γραμμή” πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να διαχειριστεί “συντρίμμια” σε αντιπροτάσεις για ένα πιο “ευοίωνο” μέλλον για την χώρα.

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η διαρκής “παραγωγή” προτάσεων τόσο για τα εθνικά θέματα ( σύνδεση τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας Ε.Ε με προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ) και το “άνοιγμά” του σε τεχνοκράτες. Από τη “στροφή” αυτή προφανώς και προσδοκά “μετρησιμα” οφέλη και χειροπιαστές απολαβές. Ήτοι, να ξεκολλήσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ , επενδύοντας σε προσέλκυση κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μετακόμισαν ομαδικά στην Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την λεγόμενη “μεσαία τάξη” εν ολίγοις, η οποία αποστρέφεται την καταστροφολογία και αναζητά λύσεις απτές που θα βελτιώσουν την ζωή της την επόμενη της πανδημίας, μέρα.

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ