Η ντροπή ντράπηκε, ο Αλέξης Τσίπρας όχι. Τι είπε, λοιπόν, ο τέως πρωθυπουργός; Πως «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, στα κόμματα και την κυβέρνηση». Αν δεν ήταν τραγικά όσα είχαν συμβεί την περίοδο 2015-2019, θα γελούσαμε. Αλλά, δυστυχώς, πληρώσαμε πολύ ακριβά τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
ΜΙΛΑΕΙ για την εμπιστοσύνη στα κόμματα και την κυβέρνηση ο πολιτικός που υποσχέθηκε τα πάντα όλα στην κοινωνία και έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Εκείνος ήταν που είχε δεσμευθεί πως θα σκίσει τα Μνημόνια, πως θα διαγράψει το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, πως θα καταργήσει όλους τους επώδυνους νόμους με έναν νόμο και ένα άρθρο και πως θα μοιράσει πολύ χρήμα. Και, τελικά, εφάρμοσε το πιο σκληρό μνημονιακό πακέτο.
ΕΚΕΙΝΟΣ ήταν που έτρεχε στην Κίνα και τη Ρωσία και ζητούσε να τυπώσουν δραχμές, για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Εκείνος ήταν που προκήρυξε το δημοψήφισμα της κωλοτούμπας, για να βρει το άλλοθι και να ρίξει την ευθύνη στον λαό. Κι όμως, τολμάει να μιλάει για κρίση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα και την κυβέρνηση.
ΜΙΛΑΕΙ και για την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Οταν επί ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε η σκευωρία της Novartis, για την οποία ο ίδιος είχε ομολογήσει πως δεν τη χειρίστηκαν με σωστό τρόπο. Και ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός όταν γίνονταν παιχνίδια με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ενώ είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2019.
ΚΑΙ δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Μίλησε για «βαλκανοποίηση της χώρας», όταν επί πρωθυπουργίας του η ανεργία ήταν στο 20%, ο βασικός μισθός ήταν στα 586 ευρώ και είχε επιβληθεί μία άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα στη μεσαία τάξη, όπως ομολόγησαν αργότερα ο Πολάκης και ο Τσακαλώτος.
ΤΕΛΟΣ, τόλμησε να μιλήσει και για το brain drain, το οποίο ξεκίνησε από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο, αλλά κορυφώθηκε το 2015 με τα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «το 2015-2016 οι νέοι έφυγαν γιατί δεν τους άντεχε η οικονομία της χώρας, ενώ τώρα φεύγουν αυτοί επειδή δεν αντέχουν τη χώρα, που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή».
ΚΑΤ’ αρχάς, θα έπρεπε να γνωρίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα πάνω από 400.000 από τους 650.000 Ελληνες που έφυγαν στη μνημονιακή εποχή. Και, βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκείνος ήταν που «έφυγε» από την πρώτη γραμμή της πολιτικής γιατί δεν τον άντεχαν άλλο οι πολίτες. Γι’ αυτό και από το 31,5% που είχε πάρει το 2019 κατέρρευσε στο 17% το 2023 και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια εξαϋλωθεί στο 6%.
ΑΛΛΑ επειδή φαίνεται αποφασισμένος να επιστρέψει, ας το πράξει. Και είναι βέβαιο πως η χώρα θα του δώσει την απάντηση που του αξίζει στις κάλπες και θα τον στείλει για μία ακόμα φορά στο σπίτι του