Δευτέρα 02.12.2024

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Μούδρου προς τους συμμαθητές τους: «Σας παρουσιάζουμε το Αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας»

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 το Γυμνάσιο Μούδρου “Αργύριος Μοσχίδης” πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, η οποία είχε ως βασικό προορισμό το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας.

Την ξενάγηση των μαθητών και μαθητριών ανέλαβε η Γ΄ Τάξη του σχολείου, η οποία, στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και συγκεκριμένα του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (αρχαίο δράμα: “Ελένη” Ευριπίδη, διδασκαλία της φιλολόγου και διευθύντριας του σχολείου, Θεοδώρας Λυμπέρη), συμμετείχε στο πρόγραμμα του «Διαζώματος»: «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

Μεταξύ άλλων το Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του:  «Το “ταξίδι” μας στη γνώση και την οικείωση του αρχαίου θεάτρου ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, ήδη από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος σχολικού έτους (2023-2024), οπότε και ξεκινήσαμε τα μαθήματά μας για το αρχαίο δράμα και μας εντυπωσίασαν οι πρώτες εικόνες αρχαίου θεάτρου, όπως τις παρατηρούσαμε μέσα από τον υπολογιστή. 

Δύο μήνες μετά, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης του Γυμνασίου επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στην Καβάλα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού μας ταξιδιού, προκειμένου να συμμετάσχουμε στους “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”. Το ενδιαφέρον της μαθητικής μας ομάδας οξύνθηκε. Τους επόμενους μήνες αναζητήσαμε πληροφορίες για όσα εντυπωσιακά είχαμε δει έως τότε και ενώ ήδη είχαμε “βυθιστεί” στον μοναδικό κόσμο του αρχαίου δράματος, μέσα από την οπτική του αγαπημένου μας πλέον Ευριπίδη!

Οι πληροφορίες που αντλήθηκαν για το αρχαίο θέατρο είχαν εξάψει τη φαντασία μας και δε γινόταν να μην μελετήσουμε την αρχιτεκτονική τους, προετοιμάζοντας την μεγάλη εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Αθήνα και μια δεύτερη-ενσωματωμένη- εκδρομή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το πρότυπο θεάτρου για όλους και όλες μας. Εκεί είχαμε την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον ομότιμο καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Επίδαυρο, στο θέατρο και στο Ασκληπιείο της.

Πλέον ήμασταν έτοιμοι να “υιοθετήσουμε” και να προβάλουμε το δικό μας “στολίδι”, το θέατρο της Ηφαιστίας. Τους επόμενους δύο μήνες (Απρίλιο-Μάιο) ασχοληθήκαμε, έχοντας πλέον συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες από τις επισκέψεις μας- με το αρχαίο δράμα και τις αρχαίες θεατρικές παραστάσεις. Ασχοληθήκαμεμε το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας και ετοιμάσαμε μια αναλυτική παρουσίαση του ενδιαφέροντος αυτού αρχαίου οικοδομήματος, μέσα από κείμενα, παρουσιάσεις και εικαστικά έργα, αλλά και ψηφιακά έργα καθώς αξιοποιήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργήσαμε αντίστοιχα έργα-σχετικά με αρχαίο θέατρο.

Μέρος των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαναξιοποιήθηκε για την  ολοκληρωμένη ξενάγηση των συμμαθητών και συμμαθητριών των άλλων τάξεων στο θέατρο κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκπαιδευτικής επίσκεψης, ενώ μικρά αποσπάσματα από την “Ελένη” παρουσιάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά. Μια μοναδική εμπειρία!».

πηγή: limnos fm 100

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ