Δευτέρα 14.06.2021

Οίκος Dior και Ακρόπολη: Θα συναντήσει η μόδα την… Αρχαία Ελλάδα;

Θα επιστρέψει ο μεγάλος οίκος μόδας Dior στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ύστερα από 70 χρόνια μετά την εμβληματική του φωτογράφιση μπροστά από το Ερέχθειο κάτω από τις Καρυάτιδες;

Στο Καλλιμάρμαρο τελικά θα φιλοξενηθεί το πολυσυζητημένο σόου-ντεφιλέ του γαλλικού οίκου με φόντο την κομψότητα της αθηναϊκής πρωτεύουσας, σε μια εποχή μάλιστα που η μόδα και η Τέχνη συνομιλούν έντονα, αποτελώντας παράλληλα τα «οχήματα» για την εξαγωγική πορεία του πολιτισμού και του τουρισμού μας;

Οι απαντήσεις θα δοθούν σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τα αιτήματα για τη χορήγηση άδειας φωτογράφισης και κινηματογράφησης της συλλογής «Croisière 2022» του οίκου Christian Dior σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας τον προσεχή Ιούνιο. Το ζήτημα για την επίδειξη μόδας στο Παναθηναϊκό Στάδιο – Καλλιμάρμαρο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη 27 Μαΐου.

Οπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΠΟΑ, στελέχη του οίκου μόδας Dior είχαν ζητήσει να επισκεφτούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, το Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το Ναό του Δία στη Νεμέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας. Το αίτημα -όπως αναγράφεται στην Ημερήσια Διάταξη- αφορά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας κατά το μήνα Ιούνιο. Σήμερα λοιπόν θα εξετασθούν τα αιτήματα του οίκου Dior, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 3028/2002 «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του γαλλικού οίκου για την παρουσίαση της συλλογής υψηλής ραπτικής γίνεται αναφορά στην Αθήνα ως τόπος παρουσίασης των νέων ρούχων και όχι σε συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. «Ο οίκος επέλεξε την Αθήνα, προορισμό εξαιρετικού χαρακτήρα, κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών, για την κολεξιόν Croisière 2022», σημειώνεται στην ανακοίνωση του μεγάλου γαλλικού οίκου πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ επισημαίνεται ότι η επίδειξη μόδας «θα συνεχίσει τη μαγεία του σόου που δημιουργήθηκε το 2020 στο Λέτσε στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας με απόλυτο σεβασμό των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ».

Μπορεί η άφιξη του Dior στη χώρα μας να καθορίζεται αρχικά από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και στη συνέχεια από το ΚΣΝΜ για την επίδειξη μόδας, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα συλλογή του ιστορικού γαλλικού οίκου θα φέρει έντονο το ελληνικό άρωμα, καθώς η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε την καλλιτεχνική επιμελήτρια του γαλλικού οίκου μόδας Maria Grazia Chiuri να επιστρέψει στη χώρα μας ύστερα από 70 χρόνια μετά την ιστορική φωτογράφιση των ρούχων του Christian Dion στον Παρθενώνα. Ηταν το 1951 όταν τα ωραιότερα μοντέλα του Christian Dior πόζαραν με τη συλλογή του μεγάλου Γάλλου σχεδιαστή μόδας -από τους σημαντικότερους στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας- κάτω από τις Καρυάτιδες.

Είναι διεθνώς γνωστό ότι ο κόσμος της μόδας φλερτάρει με το μοναδικό σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, την Ακρόπολη. Θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίου απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του ιταλικού οίκου μόδας Gucci να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας μπροστά από το μνημείο γιατί «δεν συνάδει με το χαρακτήρα του».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ