Παρασκευή 24.03.2023

Όλα έτοιμα για τη διασύνδεση ταμειακών με POS

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αποστολή on line των δεδομένων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Στις αρχές καλοκαιριού ενεργοποιείται το μεγάλο έργο της φορολογικής διοίκησης και του υπουργείου Οικονομικών όπου στόχος είναι η μείωση της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Παράλληλα, το Φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσει η επέκταση των POS σχεδόν σε όλους τους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων καθώς σήμερα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν POS δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων, περίπτερα, ταξί κ.ά.

Διασύνδεση ταμειακών με POS

Οι αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν εστίες φοροδιαφυγής. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS ουσιαστικά ενοποιούνται με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή. Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.

Ειδικότερα με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ