Δευτέρα 05.06.2023

Ομιλία Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρης στο 1st ERGO FORUM 2023

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνοδευόμενος από στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου, Χίου και Σάμου,  το Σάββατο 22.4.2023 ,  παρουσίασε στο πλαίσιο του1st ERGO FORUM 2023,    αναλυτικά τα έργα υποδομών που  εκτελούνται  στο Βόρειο Αιγαίο.  Έργα ανάπτυξης  που βελτιώνουν και αλλάζουν τη φυσιογνωμία των Νήσων της Περιφέρειας.

Ο  Περιφερειάρχης επικέντρωσε την ομιλία του στα βασικά προβλήματα μιας Νησιωτικής Περιφέρειας , όσο και θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία υλοποίησης Έργων και λειτουργίας των αρμόδιων Υπηρεσιών,  με την εμπειρία του αυτοδιοικητικού πολιτικού αλλά και την επιστημονική κατάρτιση του Καθηγητή  Πολιτικού Μηχανικού και πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ .

Ειδικότερα στο πλαίσιο της ομιλίας του , ο κ. Μουτζούρης,  αναφέρθηκε στα λειτουργικά προβλήματα της Εδαφικής Συνοχής της Νησιωτικής Περιφέρειας, τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την Πανδημία του Κορωνοϊού και την Οικονομική κρίση , αλλά και επιπλέον εκ του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού εισερχομένων Αιτούντων Ασύλου ως μείζον Ευρωπαϊκό ζήτημα και τις Πολιτικές φύλαξης των Συνόρων που εφαρμόσθηκαν από το Φεβρουάριο του 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στον σεισμό που έζησε  η Σάμος με όλες τις καταστροφικές συνέπειες , στη σωστή αντίδραση της Κυβέρνησης  και των Υπηρεσιών , χάριν της οποίων  η Σάμος έχει σχεδόν ανακάμψει.

Τέλος επεσήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε Μελέτες, γιατί όλο αυτά τα χρόνια της Κρίσης δεν έγιναν Μελέτες, ή απορροφήθηκαν τα χρήματα σε άλλες ανάγκες, καθώς επίσης και στις ελλείψεις σε προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών,  το οποίο είναι αδύνατον να απορροφήσει τα πολλά χρήματα που δίνονται στις Περιφέρειες μέσω των Χρηματοδοτικών Εργαλείων. Στο σημείο αυτό τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα , της έλλειψης προσωπικού, γιατί τώρα είναι η συγκυρία των πολλών πόρων που διατίθενται.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει πληθώρα έργων . Παρακάλεσα τις 3 τεχνικές Διευθύνσεις Π.Ε. Λέσβου , Χίου και Σάμου , οι ίδιοι άνθρωποι της μάχης , (γιατί εγώ είμαι πολιτικός , ή μάλλον γίνομαι ), να σας παρουσιάσουν τα έργα . Και να μη παρουσιάσουν έργα που σκεπτόμαστε να κάνουμε . Να μη παρουσιάσουμε μία εικονική πραγματικότητα. Να παρουσιάσουν τα έργα που γίνονται , ή κάναμε , ή αυτά που τελειώσαμε. Άλλοι τα ξεκίνησαν, τα τελειώσαμε εμείς, εμείς θα ξεκινήσουμε , άλλα θα τελειώσουν άλλοι. !  Σας ευχαριστώ»

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ