Κυριακή 25.02.2024

Οργή και απειλές της Κίνας για τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν – «Αναπόφευκτη η ένωση»

Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε που επικράτησε στην αναμέτρηση που έγινε το Σάββατο και η Κίναεπιμένει στη σκληρή ρητορική του, συντηρώντας της δοαμάχη για ένα σημείο του πλανήτη που μπορεί να εξελιχθεί σε εστία σύγκρουσης.

Οι εκλογές δεν θα εμποδίσουν «την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Στο παρελθόν ο Λαί είχε χαρακτηριστεί από το Πεκίνο «σοβαρός κίνδυνος» επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι επιθυμεί την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει αποκλείσει καθόλου τη χρήση βίας. Φροντίζει εξάλλου με κάθε τρόπο να πιέζει σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως με πτήσεις σε περιοχές που η Ταϊβάν θεωρεί ότι ελέγχει ή ακόμη και ναυτικά γυμνάσια που κυκλώνουν το νησί.

Για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το Πεκίνο θεωρούσε ότι το δίλημμα είναι «μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης». Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

Εν τω μεταξύ, ο Λάι Τσινγκ-τε χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού που άνοιξε μετά τις εκλογές.

«Λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας», είπε μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Αναφέρθηκε και «στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», μια έμμεση αναφορά στην Κίνα. Υποσχέθηκε ακόμη να προστατεύσει τη χώρα του «από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

«Η χώρα θα συνεχίσει στον σωστό δρόμο προς τα εμπρός. Δεν θα γυρίσουμε ούτε θα κοιτάξουμε προς τα πίσω», είπε ακόμη.
Ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κέρδισε στις εκλογές το 40,2% των ψήφων.

Ο κύριος αντίπαλός του ήταν ο 66χρονος Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ, το οποίο προτείνει μια προσέγγιση με το Πεκίνο. Έλαβε 33,4% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο 64χρονος Κο Γουέν-τζε του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), έρχεται τρίτος με 26,4%. Παραδέχθηκε και αυτός την ήττα του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ