Παρασκευή 24.05.2024

Ούτε ο Μαυρογιαλούρος δεν θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο!

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ; Για να περάσει φέτος στα ΑΕΙ με λευκή κόλα. Φέτος, όχι από του χρόνου. Ψηφίστε, σκουπίστε τελειώσατε. Τι είχαμε, τι χάσαμε! Μια διαλυμένη Παιδεία είχαμε, μία διαλυμένη Παιδεία υποσχόμαστε και για το μέλλον. Η συνέχεια θα μπορούσε να είναι εξίσου συναρπαστική: Να μας χαρίσουν τα δάνεια των τραπεζών, να κρατικοποιήσουν τη ΔΕΗ και να μας προσφέρουν δωρεάν ρεύμα και άλλα πολλά τέτοια σοβιετικά. Κάποιοι ζουν ακόμη στην εποχή του Μαυρογιαλούρου…

Ειδικά αυτό με τη λευκή κόλα στις εξετάσεις ξεπερνάει και τα πιο τρελά όνειρα ενός Μαυρογιαλούρου της δεκαετίας του 60. Τότε το πολύ – πολύ να υποσχόντουσαν ότι θα πήγαιναν τη θάλασσα στο βουνό. Αλλά είσοδος στο πανεπιστήμιο με λευκές κόλες; Χωρίς προσπάθεια; Ευτελισμός της ακαδημαϊκής διαδικασίας; Ούτε για αστείο!

Κι όμως! Ο «προοδευτικός» κύριος Τσίπρας το έκανε. Και πιθανότατα θα συμφωνεί μαζί του και ο καθηγητής του Harvard που είναι επικεφαλής στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν συμφωνεί μαζί του ο ελληνικός λαός. Αυτή την Ελλάδα θέλουν; Θα το απαντήσουν στις εκλογές της 21η Μαΐου. Αν θέλουν την Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας ή την Ελλάδα της αριστείας.

Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι ούτε ο κ. Τσίπρας πρέπει να πιστεύει αυτά που λέει και υπόσχεται. Το κάνει ανέξοδα, επειδή ξέρει ότι δεν πρόκειται να κερδίσει αυτή την εκλογική μάχη. Κι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη και η ήττα θα είναι πιο ξεκάθαρη, τόσο θα υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα. Δεν θα μας ξαφνιάσει μια εξαγγελία του τύπου «το κράτος θα κρατικοποιήσει τα σπίτια που έχουν τα funds και θα τα παραδώσει στους ιδιοκτήτες του».

Υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση: Είδε τις δημοσκοπήσεις που … δεν πιστεύει και θέλησε να ανεβάσει τα ποσοστά του στις νέες ηλικίες. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σαρώνει στους νέους, όπως μας έλεγε ο κ. Τσίπρας.

Μνημόνια μέχρι να… σβήσει ο ήλιος; Υπάρχει και η άλλη λύση: Η Ελλάδα της προσπάθειας, της ανάπτυξης και της αριστείας. Διαφωνούν οι φίλοι μας της αριστεράς; Να μας συγχωρούν, αλλά η τοποθέτηση του κυρίου καθηγητή από το Harvard στο Επικρατείας τους, άλλο πράγμα δείχνει. Ότι καταλαβαίνουν πως το μήνυμα του μπάχαλου δεν περνάει στους νοικοκυραίους. Στους κυρ Παντελήδες, όπως ειρωνικά αποκαλούσαν μέχρι πρόσφατα τους ανθρώπους του μόχθου.

Αυτό, βέβαια, δεν τους εμποδίζει να κλείσουν το μάτι και στους «άλλους». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κι αυτή μία πρόοδος, ότι δεν κλείνουν το μάτι μόνο στους «άλλους». Αλλά και έτσι δεν γίνεται δουλειά. Η αφίσα με την υπόσχεση προς τους 17ηρες ότι θα περάσουν χωρίς να διαβάσουν στις εξετάσεις του καλοκαιριού, καταγράφεται. Από τους κυρ Παντελήδες…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ