Κυριακή 24.09.2023

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Εκπλήξεις για τους συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ΚυριάκοςΜητσοτάκης. Την ώρα που κυβερνητικές πήγες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών (κάνουν λόγο για μετρημένες και λελογισμένες παρεμβάσεις), νεότερες πληροφορίες μιλούν για στοχευμένες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των πολιτών απέναντι στη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Για τους συνταξιούχους αναμένεται νέα αύξηση στις αποδοχές τους γύρω στο 3,5% (το ποσοστό καθορίζεται με βάση τη φόρμουλα «ανάπτυξη – πληθωρισμός»). Θα δοθεί, δε, σε συνδυασμό με την καταβολή επιδόματος (κλιμακούμενο, από 200, 250 έως και 300 ευρώ) για όσους χάσουν την αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το καλάθι της ΔΕΘ -αν και μικρό φέτος- θα στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των ευάλωτων πολιτών. Ετσι, αναμένονται μέτρα όπως η παράταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου και, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, ένα πιο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Εάν, μάλιστα, εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα (σε δημοσιονομικό και όχι μόνο σε ταμειακό επίπεδο), τότε η χρονιά μπορεί να κλείσει με μια νέα επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ολα βέβαια εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις δυνατότητες και τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού. Για την ώρα, υπολογίζεται ότι θα περισσέψουν 450500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους. Μέσα σε αυτό τον δημοσιονομικό χώρο χτίζεται το νέο πακέτο μέτρων.

Ειδικότερα, οι νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους θα δοθούν κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι ίσες με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, διαιρούμενο διά 2. Ετσι, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2% (πρόβλεψη Κομισιόν) με 4,5% (πρόβλεψη Προγράμματος Σταθερότητας), οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι γύρω στο 3,5%. Και τα δύο μεγέθη κινούνται σε καλή κατεύθυνση περνώντας όμως μέσα από απρόβλεπτους παράγοντες! Για τους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα (και όχι μόνο), ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες ανακοινώσεις όπως:

Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου: Να δοθούν, δηλαδή, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επιπλέον 44-200 ευρώ, πέραν των 66-300 ευρώ που θα λάβουν το φθινόπωρο περίπου 2,5-3 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα αφορά το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Nέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ: Εφόσον προχωρήσει το μέτρο, η επιταγή θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους και θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Το κόστος για ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ υπολογίζεται γύρω στα 480 εκατ. ευρώ, κάτι που ζορίζει μεν τον Προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να είναι αναπόφευκτο όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ