ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 25/02/2026 - 9:00 πμ
Πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας «Μπιτσκόμπερ» στη Λέσβο
Η βραβευμένη ταινία του Αριστοτέλη Μαραγού ανοίγει τον κύκλο προβολών της από τη Μυτιλήνη
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αργεντινή και τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουένος Άιρες, το «Μπιτσκόμπερ» επιστρέφει στον τόπο όπου γυρίστηκε εξ ολοκλήρου: τη Λέσβο. Η ταινία κάνει την πανελλαδική της πρεμιέρα την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 21:15 στο Cine Arion Μυτιλήνης, παρουσία των συντελεστών.
Το φιλμ, που απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Φωτογραφίας στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους live-action δημιουργία του Μαραγκού. Θα ακολουθήσει δεύτερη προβολή αποκλειστικά για το κοινό της Λέσβου, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, επίσης στις 21:15.
Εμπνευσμένη από γράμματα του Νίκος Καββαδίας, η ταινία συνομιλεί με το έργο του μεγάλου λογοτέχνη και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αγωνία, το πάθος και την υπαρξιακή ένταση της ναυτικής ζωής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Ηλίας, ένας άνδρας που παλεύει με τη σκιά της ναυτικής κληρονομιάς του πατέρα του και καλείται να αποδείξει αν μπορεί να μετατρέψει τη «σκουριά» της ζωής του σε ταξίδι.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Χρήστος Πασσαλής δίνει μια έντονη, εσωτερική ερμηνεία, πλαισιωμένος από τους Αλίκη Ανδρειωμένου, Στάθη Κόκκορη, Σωτήρη Μπελσή και Λευτέρη Πολυχρόνη. Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Καρβέλας, αποτυπώνοντας τη Λέσβο σαν μια ποιητική καρτ ποστάλ πριν από τον απόπλου.
Το «Μπιτσκόμπερ» αποτελεί παραγωγή της PLANKTON σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ, την ΕΡΤ και διεθνείς εταίρους, με διάρκεια 92 λεπτών. Με αφετηρία τη Λέσβο, ξεκινά πλέον το ταξίδι του στις αίθουσες όλης της χώρας.
πηγή: aeolos t v
Array
























