ΕΛΛΑΔΑ - 03/03/2025 - 3:30 μμ
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο για τις Απόκριες – Με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα

Ένα απο τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Αποκριάς είναι το γνωστό γαλακτομπούρεκο. Είναι σιροπιαστό, με αφράτη, απαλή γέμιση κρέμας και τραγανό φύλλο.
Υλικά
Για τα φύλλα:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
Για την κρέμα:
180 γραμμάρια ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
3 αβγά
70 γραμμάρια βούτυρο
1 κ.σ. βανίλια
Ξύσμα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη λευκή
1 κούπα ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κούπες νερό
Εκτέλεση συνταγής για γαλακτομπούρεκο
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά με τη μισή ζάχαρη. Χτυπάμε για 3 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες και το μείγμα με τα αυγά. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μία βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν ξεκινήσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Βάζουμε το πρώτο και το δεύτερο φύλλο ανοιχτά στο ταψάκι αφού βουτυρώνουμε όλα τα φύλλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα και βουτυρωμένα.
Αδειάζουμε την κρέμα και από πάνω προσθέτουμε διπλωμένα στη μέση τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τελευταία δύο ανοιχτά έτσι ώστε να τα κλείσουμε προς τα μέσα και κάτω.
Χαράζουμε και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε μέτρια φωτιά στους 180C για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι κρύο το σιρόπι και ζεστό το γλυκό.
nfowoman.gr