Δευτέρα 26.02.2024

ΠΑΣΟΚ: 11 + 4 βουλευτές σκέφτονται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Εβδοµάδα λεπτών ισορροπιών πέρασε το ΠΑΣΟΚ, καθώς το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών δοκιµάζει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Ολα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα το ψηφίσουν οι 22 από τους 32 βουλευτές του κόµµατος. ∆ηλαδή το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν θα ακολουθήσει τη γραµµή που δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για υπερψήφιση.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η γραµµατέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, η Κατερίνα Καζάνη από την Εύβοια, η Χριστίνα Σταρακά από την Αιτωλοακαρνανία, ο Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα, ο Τάσος Νικολαΐδης από τη ∆ράµα, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδηςαπό τη Λέσβο, ο Σταύρος Μιχαηλίδης από τη Χίο, οι δύο µουσουλµάνοι Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχµέτ και ο Μανώλης Χνάρης από το Ρέθυµνο είναι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν συµφωνούν µε το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και δεν δείχνουν πρόθυµοι να το υπερψηφίσουν.

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες αύξησης των διαρροών µεγαλώνουν διαρκώς, καθώς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, έχοντας εκφράσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ενστάσεις ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Ελένη Βατσινά, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το Ηράκλειο, ο Απόστολος Πάνας από τη Χαλκιδική και η Νάγια Γρηγοράκου από τη Λακωνία. Με αυτά τα δεδοµένα, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. που θα γινόταν την Τρίτη, µε επίσηµη αιτιολογία ότι το κόµµα δίνει προτεραιότητα στους αγρότες. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να αποφύγει τα µπλόκα των βουλευτών του στη συζήτηση για τα οµόφυλα ζευγάρια, επέλεξε τα µπλόκα των αγροτών, που δεν προκαλούν αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα ακολουθήσει

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για την περίπτωση της Ευαγγελίας Λιακούλη, που σκοπεύει να απόσχει από την ψήφιση του νοµοσχεδίου, ωστόσο είναι παράλληλα γραµµατέας της Κ.Ο. του κόµµατος. Κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται η γραµµατέας να µην ακολουθήσει την προγραµµατική θέσηγραµµή του κόµµατος και να παραµείνει στη θέση της.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «Π», όµως, η Ευ. Λιακούλη έχειεκφράσει σε ουδέτερο χρόνο την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο νοµοσχέδιο και έχει κάνει γνωστές τις θέσεις της στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, δεν προτίθεται να κάνει κάποια κυβίστηση από τις θέσεις της για να διατηρήσει τη θέση της γραµµατέως, κάτι που σηµαίνει ότι κλίνει προς την αποχή, παρά το όποιο ενδεχόµενο κόστος. Ετσι, το «µπαλάκι» µεταφέρεται στην ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ, που θα έχει δύο επιλογές: είτε να βάλει ένα άλλο πρόσωπο στη θέση της, µε διαδικασία εκλογής εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας και µε δεδοµένη µια εικόνα κλυδωνισµών και εσωστρέφειας, είτε να ξεχάσουν όσα έλεγαν και, παρά τη µη στήριξη του νοµοσχεδίου από την ίδια, να παραµείνει στη θέση της. Τότε, όµως, η κυβίστηση θα έχει γίνει από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που παίρνει ανάσες βάζοντας για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται το ζήτηµα κάτω από το χαλί. Μέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου, ωστόσο, αναπόφευκτα όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ