Παρασκευή 29.03.2024

Πατάει «γκάζι» ο εμβολιασμός των παιδιών – Με μια δόση το 30% στο Λύκειο

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία για τους εμβολιασμούς των μαθητών ηλικιών από 12 έως και 17 ετών.

Για το εν λόγω ζήτημα μίλησε  στο OPEN η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επεσήμανε ότι το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των μαθητών του Λυκείου έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, κάτι που δείχνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμών στους εφήβους ολοένα και αυξάνουν.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοΐού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία.

«Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Γιατί δεν θα κλείνουν τα τμήματα με λίγα κρούσματα

Ωστόσο, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η οδηγία που προβλέπει ότι τα σχολεία θα κλείνουν μόνο όταν το 50%+1 των μαθητών διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό.

Όσον αφορά τους παραπάνω προβληματισμούς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί», ενώ έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τονίζοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

Το «αγκάθι» των αρνητών και το περιστατικό στα Καμίνια

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως σε σχέση με τους γονείς μαθητών – αρνητές του κορονοϊού σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών επεσήμανε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Έχει δοθεί οδηγία σε όλα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχουν ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από το καλοκαίρι. Και επιπλέον έχει δοθεί ήδη και μία κατεύθυνση προς τα σώματα που υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου στις περιπτώσεις αυτές που προφανώς εφαρμόζεται ο νόμος το χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Επιπροσθέτως, σχετικά με τα παιδιά που δεν φοιτούν λόγω των απόψεων των γονέων τους η υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει θεσπιστεί το οποίο νομίζω είναι αναλυτικότατο και προβλέπει κάθε περίπτωση. Η απόφαση της κυβέρνησης και μετά από εισήγηση των ειδικών είναι για αποκλειστικά διά ζώσης εκπαίδευσης. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με δύο πολύ βασικά όπλα. Το πρώτο είναι το εμβόλιο. Αυτό δεν το είχαμε πέρυσι. Και αλλάζει πάρα πολύ τα δεδομένα. Στους εκπαιδευτικούς έχουμε ξεπεράσει το 82% (στους εμβολιασμούς). […] Στην ηλικία 12-14 εμβολιασμένοι με μία δόση είναι πάνω από 17% και στην ηλικία του λυκείο φτάνουμε το 30%. Αρκεί; Όχι, είναι η απάντηση».

Οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια

Αξίζει να επισημανθεί ότι προ ημερών, η υπουργός Παιδείας είχε αναφερθεί στους εμβολιασμούς στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργό τα ποσοστά εμβολιασμού (σ.σ. στοιχεία προ τριημέρου) στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει, «το 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση (ή έχουν νοσήσει)», ενώ έχει καλυμμένο με εμβόλιο είναι το 87% του προσωπικού συνολικά -το 91% των μελών ΔΕΠ.

Χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της είχε αναφέρει: «Πολύ ενθαρρυντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ: 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση (ή έχουν νοσήσει). 87% του προσωπικού συνολικά έχει εμβολιαστεί. 91% των μελών ΔΕΠ. Εύγε στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση!»

Τα μέτρα για τα πανεπιστήμια

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν για τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα:

  • Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει.
  • Άνω του 87% του διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
  • Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή
  • να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό, δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης, ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017), σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα ΑΕΙ «δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει ως εξής:

  • Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
  • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
  • Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (πχ αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
  • Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων-αναγνωστηρίων-βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
  • Φοιτητικές εστίες: Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
  • Απομόνωση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός σε covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.liberal.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ