Σάββατο 24.07.2021

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος τραγουδιστής και συνθέτης, Τόλης Βοσκόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός.

Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν “Πρίγκιπα”.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».

Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.

Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Δισκογραφία

  • 1967 – Αναμνήσεις
  • 1968 – Αγωνία
  • 1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά
  • 1970 – Σε ικετεύω
  • 1971 – Μια αγάπη
  • 1972 – Στιγμές αγάπης
  • 1972 – Στοιχηματίζω
  • 1972 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
  • 1973 – Ας είμαστε ρεαλιστές
  • 1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος
  • 1974 – Εγώ κι εσύ
  • 1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω
  • 1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
  • 1976 – Όταν τραγουδώ
  • 1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά
  • 1977 – Είναι το κάτι που μένει
  • 1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
  • 1978 – Τραγούδα θεατρίνε
  • 1979 – Μέρα νύχτα παντού
  • 1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80
  • 1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
  • 1981 – Καρδιά μου μόνη
  • 1982 – Δε θέλω να θυμάμαι
  • 1983 – Είσαι δικιά μου
  • 1984 – Περασμένες μου αγάπες
  • 1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
  • 1985 – Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960
  • 1985 – Τώρα
  • 1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
  • 1986 – Αμέτρητα γιατί
  • 1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
  • 1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του
  • 1989 – Μεγάλες Ερμηνείες
  • 1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2
  • 1990 – Για πάντα
  • 1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
  • 1990 – Όλη η αλήθεια
  • 1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής
  • 1991 – Στάζεις έρωτα
  • 1992 – Εγώ κι εσύ
  • 1993 – Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες
  • 1993 – Κοντά σου εγώ
  • 1994 – Τα κλασικά του Τόλη
  • 1995 – Ανεπανάληπτος
  • 1995 – Τα Ερωτικά
  • 1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971
  • 1996 – 16 Ζεϊμπέκικα
  • 1996 – Μάτια φεγγάρια
  • 1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία
  • 1998 – Ήρθες σαν όνειρο
  • 1999 – Η νύχτα γέμισε με φως
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 2000 – Τα Ερωτικά
  • 2001 – Live 2000 – 2001
  • 2002 – Η σωστή απάντηση
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2
  • 2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο
  • 2003 – Καλή σου τύχη
  • 2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)
  • 2005 – Αντίθετο ρεύμα
  • 2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια
  • 2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
  • 2007 – Να με κοιτάς στα μάτια
  • 2007 – Χρυσή δισκοθήκη
  • 2008 – Στο πέρασμα του χρόνου
  • 2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2
  • 2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)
  • 2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7
  • 2009 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ