Κυριακή 25.02.2024

Πεζοπορία στα Κολυμβάτερα, τις Μηλιές και την Τούμπα

Πεζοπορία στα Κολυμβάτερα, τις Μηλιές και την Τούμπα θα πραγματοποιήσει ο «Ορειάς» την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά:

«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα και ειδικά τις τελευταίες μέρες, όλοι το έχουμε νιώσει. Πάντα ο τελευταίος μήνας του μας επιφυλάσσει τις πιο κρύες μέρες, γεγονός όμως που δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ομορφιά των βουνών που κάθε εποχή έχουν τη γοητεία τους και μας προσκαλούν να την ζήσουμε.

Αυτήν την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου,  ο Ορειάς θα περπατήσει στο νότο του νησιού, από τον Τρύγονα προς τις Μηλιές και την Τούμπα μέχρι το Μεσαγρό σε δυο διαφορετικές διαδρομές, ώστε να επιλέξει ο καθένας αυτήν που του ταιριάζει. Ραντεβού, λοιπόν, όπως κάθε Κυριακή στο My Market, για να ξεκινήσουμε με λεωφορείο που θα ναυλώσει ο Σύλλογός μας στις 8:30 προς τα χωριά του Πλωμαρίου. Οι διαδρομές αυτής της Κυριακής θα γίνουν ως εξής:

Πρώτη θα αποβιβαστεί από το λεωφορείο η ομάδα του Δαμιανού Σταθάκη στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Πλωμάρι, λίγο πριν τον Τρύγονα. Από εκεί θα κινηθεί σε πατωμένη (λιθόστρωτο) δίπλα σε ρεματιά και θα φτάσει στα Κολυμβάτερα, στο εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης. Η συνέχεια θα είναι ανηφορική μέχρι την Τούμπα. Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα στο γνωστό αγρόκτημα της Τούμπας, θα κινηθεί προς τις Μηλιές και μετά, ακολουθώντας κατηφορική διαδρομή, προς τον Τρύγονα και την Πλαγιά. Η διαδρομή είναι δύσκολη, σχεδόν εξολοκλήρου σε πατωμένες και μονοπάτια και η απόσταση που θα διανύσει είναι 11 – 12 χιλιόμετρα.

Δεύτερη θα αποβιβαστεί από το λεωφορείο η ομάδα της Έλσας Εγγλεζοπούλου στο χωριό Τρύγονας. Αφού επισκεφτεί την εκκλησία του χωριού, θα ξεκινήσει μια ανηφορική διαδρομή από μονοπάτια και λιθόστρωτα προς τις Μηλιές και την Τούμπα. Στο αγρόκτημα της Τούμπας θα γίνει ένα μεγάλο διάλειμμα. Στη συνέχεια, περπατώντας σε αγροτικό δρόμο θα κινηθεί προς τον Καρυώνα και θα καταλήξει στο Μεσαγρό, αφού προηγηθεί μια σύντομη στάση στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Το δεύτερο μέρος της διαδρομής θα είναι κατηφορικό, εύκολο και με υπέροχη θέα. Στο Μεσαγρό θα υπάρξει χρόνος για καφέ και γνωριμία με τους ανθρώπους της AGNUSVITA, οι οποίοι ασχολούνται με τα προϊόντα της λεσβιακής γης μαζεύοντας, παρασκευάζοντας και κατασκευάζοντας τσάι από βότανα, αιθέρια έλαια από απόσταξη (ρίγανη, λεβάντα), σπαθόλαδο, λεβαντόνερο και βάμματα… Κι αυτή η διαδρομή είναι γύρω στα 11 χιλιόμετρα, στο πρώτο μέρος της ανηφορική (επομένως, δεν είναι για αρχάριους), ενώ στο δεύτερο μέρος της κατηφορική σε αγροτικό δρόμο κι εύκολη.

Στο Αγρόκτημα της Τούμπας και οι δυο ομάδες (σε διαφορετικό χρόνο) θα κάνουν το μεγάλο τους διάλειμμα. Εκεί θα προσφερθεί προαιρετικά τσάι με παξιμάδια κι ελιές, στο αντίτιμο των 3 €. Η επιστροφή με το λεωφορείο θα ξεκινήσει από την Πλαγιά, όπου θα έχει τερματίσει η ομάδα του Δαμιανού και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο Μεσαγρό η ομάδα της Έλσας. Η συνέχεια είναι γνωστή… Όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε σε εστιατόριο της περιοχής, για να κλείσουμε τη μέρα μας με τον καλύτερο τρόπο!

Σας υπενθυμίζουμε ότι και για τις δυο διαδρομές μας απαραίτητη είναι η καλή φυσική κατάσταση! Επίσης, απαραίτητο είναι να φοράτε παπούτσια (μποτάκια) πεζοπορίας ή ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running, να έχετε ρούχα κατάλληλα για την εποχή και οπωσδήποτε το αντιανεμικό / αδιάβροχο.   Η υποβολή δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωτική, είτε σκοπεύετε να έρθετε με λεωφορείο είτε με δικό σας μέσο. Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή (πατώντας Επόμενο) για το λεωφορείο και για το κυρίως πιάτο της αρεσκείας σας το αργότερο έως την Παρασκευή 18:00 ώστε να ενημερώσουμε το εστιατόριο για τις προτιμήσεις μας. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες και γι’ αυτό κρατήστε τη δική σας εγκαίρως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι της πεζοπορίας καλείτε τη Μαρία Δεληγιώργη στο 6942934415 ενώ για πληροφορίες σχετικές με το τεχνικό κομμάτι της πεζοπορίας τον Δαμιανό Σταθάκη στο τηλέφωνο 6977915615.»

ΠΗΓΗ:

https://www.sportlesvos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ