Κυριακή 22.05.2022

Πλεύρης: Ερχεται τροπολογία για τη φαρμακευτική δαπάνη

Θα υπάρξει «ένα επιπλέον «ριμπέιτ» στα μη γεννόσημα φάρμακα»

Στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας 

για την φαρμακευτική δαπάνη προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός ανέφερε πως εξετάζει την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα υπάρξει «ένα επιπλέον «ριμπέιτ» στα μη γεννόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ καθώς θα υπάρξει και ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα των κατηγοριών 1Α και 1Β, με την ενοποίησή τους. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει πλαφόν του «κλόου – μπακ»».

Για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες παρόχων στην πηγή γιατί εκεί μπορεί να περιορίσεις την προκλητή δαπάνη, στην ποιότητα των υπηρεσιών και με δείκτες συνταγογράφησης καθώς όσο και εάν έχει γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της δαπάνης τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε. Οι μηχανισμοί του «ριμπέιτ» ή του «κλόου- μπακ» ή των αυξημένων συμμετοχών, δεν σημαίνει ότι η δαπάνη αυτή δεν υφίσταται.

Για να έχεις ποιοτικές υπηρεσίες χρειάζεται να έχεις ελέγχους

Για να αποζημιώνεις όμως τα πάντα και να έχεις ποιοτικές υπηρεσίες χρειάζεται να έχεις ελέγχους, ποιοτικούς δείκτες και ποσοτικά «ριμπέιτ» και έτσι πιάνουν τόπο τα χρήματα του ασφαλισμένου.

Δήλωσε πως πιστεύουμε πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις τιμών με παρόχους και τις θέλουμε και είναι μια δυναμική, χρήσιμη και διαφανή διαδικασία για τον ΕΟΠΥΥ και οφείλουμε να ζητάμε μεγαλύτερες εκπτώσεις. Σήμερα, είπε ο κ. Πλεύρης, σε μεγάλο βαθμό η Πολιτεία δεν λαμβάνει τις εκπτώσεις που μπορεί να πάρει και υπό αυτή την έννοια ένα τμήμα του «κλόου – μπακ», είναι ένα κομμάτι σε μεγάλο βαθμό άδικο αλλά έχει και ένα τμήμα του που το Κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να το παίρνει με εκπτώσεις.

 

πηγή: PARAPOLITIKA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ