Κυριακή 21.07.2024

Ποιο είναι το ανθεκτικό σεξουαλικό νόσημα που δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά

Συναγερμό ηχεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για αντοχή στα αντιβιοτικά γνωστού μικροβίου

Την απειλή της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής του βακτηρίου που προκαλεί γονόρροια (neisseria gonorrhoeae) τονίζει με σημερινή έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αυτή η ανησυχητική τάση, που υποδεικνύεται από τα δεδομένα επιτήρησης, υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση ώστε να ενημερώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας και τα μέτρα ελέγχου και να διασφαλίζεται η συνετή χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων, στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων γονόρροιας στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα από την επιτήρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο για το 2022 δείχνουν δύο απομονώσεις ανθεκτικές στην κεφτριαξόνη – το συνιστώμενο αντιβιοτικό για τη θεραπεία της γονόρροιας. Τα στελέχη αυτά εμφάνισαν επίσης εκτεταμένη αντοχή στα φάρμακα (XDR) και πολυαντοχή στα φάρμακα (MDR), περιορίζοντας περαιτέρω τις θεραπευτικές επιλογές.

Το 2022, 4.396 απομονωμένα στελέχη από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με γονόρροια εντάχθηκαν από 23 ευρωπαϊκές χώρες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αντιμικροβιακής Επιτήρησης του Γονόκοκκου (Euro-GASP). Το ποσοστό των απομονωθέντων ανθεκτικών στην αζιθρομυκίνη αυξήθηκε σημαντικά σε 25,6%, έναντι 14,2% το 2021.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ