Τρίτη 03.10.2023

Ποιος σκηνοθετεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ραγδαίες και καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αιφνίδια, μέσα στις διακοπές του Αυγούστου, συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη στις εκλογές, επιταχύνει καταστάσεις. Η κούρσα διαδοχής μοιάζει με μια ανεξέλεγκτη κατρακύλα.

Έχουν απελευθερωθεί δυνάμεις που ούτε οι «σοφοί» γέροντες της Αριστεράς, ούτε οι «μεγάλοι» του κόμματος έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν. Σαν να μπήκε μπροστά ο μηχανισμός της διάσπασης και  κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει! Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά, για τη σκληραγωγημένη από διασπάσεις Αριστερά…

Βλέπεις τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ αμήχανους και αδύναμους. Καθηλωμένοι, ούτε να κουνηθούν μπορούν. Ο Κασσελάκης περιστρέφεται σαν σίφουνας ανάμεσα τους κι αυτοί αποσβολωμένοι παρακολουθούν. Γυρίζει βίντεο, προκαλεί βαβούρα, κερδίζει εντυπώσεις, χωρίς πολιτική ουσία. Η εκπαίδευση του δεν έγινε μέσα στον κομματικό σωλήνα, οπότε προσεγγίζει πελατεία που δεν συζητά σε μια κανονική γλώσσα, που πράγματι μπορεί να μην έχει ουσία, αλλά δεν είναι και κομματική. Μπορεί αυτό να σημάνει έναν καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ ή ένα άλλο κόμμα; Όλα παίζουν.

Όμως, ως γυναίκα πολιτικός, η Ο. Γεροβασίλη ξεχωρίζει. Θαρραλέα και τολμηρή. Δεν φοβήθηκε να πει πως οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές. Είπε με λίγα λόγια ότι οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ κομματικοί, έχουν μάθει να κινούνται με διαφορετικές πλατφόρμες, να αποφασίζουν πλειοψηφικά την «γραμμή» και τελικά να  συνεννοούνται ακόμη κι αν διαφωνούν. «Όποιος δεν μπορεί να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, ε, τότε οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές» συνόψισε. Το 2015, μετά την σερβιρισμένη ως «υπερήφανη διαπραγμάτευση», κοινώς την περίφημη κωλοτούμπα Τσίπρα, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και λοιποί εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήραν το προσωπικό πολιτικό τους δρόμο.

Η ιστορία των διασπάσεων στην Αριστερά μακρά και οι ασχολούμενοι με τα κομματικά εξοικειωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο. Ο Στ. Κασσελάκης έφερε αντάρα. Αν βγει νικητής στις εσωκομματικές εκλογές, η πιθανότητα να χωρίσουν οι δρόμοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει βεβαιότητα. Ποιος θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θα φύγουν, σε αυτή τη φάση πρόωρο. Σε κάθε περίπτωση, ο Κασσελάκης και οι άλλοι να συνεχίσουν από κοινού μαζί εκτιμάται πως θα είναι δύσκολο.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Κασσελάκης θα νικήσει. Μοιάζει μη πιθανό, όμως δεν μπορεί να ξέρει κανείς. Ούτε και οι «μεγάλοι» του κόμματος μπορούν να το αποκλείσουν με σιγουριά. Ο Κασσελάκης έκανε «γκελ» σε εκτός ΣΥΡΙΖΑ πολίτες, που αν προσέλθουν μπορεί να κάνει την ανατροπή. Από την άλλη θα κινητοποιήσουν ψηφοφόρους κι οι αντίπαλοι του. Δεν θα καθίσουν να ηττηθούν με χέρια σταυρωμένα.

Κατά τη συντηρητική προσέγγιση νικήτρια στις εκλογές εκτιμάται η Ε. Αχτσιόγλου. Είναι το λογικό σενάριο, που την θέλει να συσπειρώνει όλο το κόμμα απέναντι στον Κασσελάκη. Η ανατροπή παραμένει κομμάτι της ζωής, εξίσου καθοριστικό. Οπότε όλα ανοιχτά.

Ο μηχανισμός υποστήριξης του Κασσελάκη δεν αρκείται στα βιντεάκια. Παραγγέλνει και δημοσκοπήσεις, η αξιοπιστία των οποίων ελέγχεται εκ των πραγμάτων. Πώς μπορεί να «μετρηθεί» δημοσκοπικά το κοινό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να σταθμιστεί ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα πραγματικό; Πάντως, κυκλοφορεί ότι ο Κασσελάκης σκίζει δημοσκοπικά και φαίνεται ήδη νικητής. Η ομάδα υποστήριξης κάνει καλή δουλειά…

Υπέρ του Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή ο Π. Πολάκης. Σαν σκηνοθέτης ο «Πόλακ» έντυσε, με την κόκκινη σαλοπέτα του ψαρά, τον κομπάρσο ναύαρχο Αποστολάκη, ένθερμο επίσης υποστηρικτή Κασσελάκη. Για το βίντεο που λογικά προσβάλλει την ιστορική μνήμη της Αριστεράς για την Μακρόνησο μίλησε μόνο ο Ε. Τσακαλώτος. Οι άλλοι συνυποψήφιοι προτίμησαν τη σιωπή. Σαν κάτι να τους συγκρατεί. Τι άραγε;

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά στην κόψη του ξυραφιού. Εκεί που όλα εξελίσσονταν νυσταλέα έγινε μέσα σε μια στιγμή η ανατροπή. Εμφανίστηκε ο από μηχανής Κασσελάκης και τούμπαρε τα δεδομένα.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών. Ποιος ωφελείται; Είναι ικανός ο Κασσελάκης να κρατήσει δικό του κόμμα. Προετοιμάζει το έδαφος; Θα παρέδιδε την ηγεσία σε κάποιον άλλο;

Σειρά ερωτημάτων στο θρίλερ των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Π. Πολάκης, ο Πόλακ που σκηνοθετεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Προσεχώς στις οθόνες…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ