Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «Ιστός της Αράχνης» σχεδιάστηκε το… 1942
Ο στρατός των ΗΠΑ παίρνει μαθήματα από την επίθεση με drones της Ουκρανίας στα βομβαρδιστικά της Ρωσίας.
Η καινοτόμος επιχείρηση των Ουκρανών κατά των 4 αεροδρομίων της Ρωσίας (από την Αρκτική μέχρι το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας) στα οποία εδρεύουν βομβαρδιστικά, που πλήττουν αστικές περιοχές της Ουκρανίας σκοτώνοντας αμάχους, έχει προκαλέσει σοκ σε όλα τα δυτικά επιτελεία και σε κορυφαία αμυντικά ινστιτούτα.
Λήψεις από δορυφόρο δείχνουν το πριν (αριστερά) και το μετά (δεξιά) της ουκρανικής επίθεσης με drones στη ρωσική αεροπορική βάση στο Ιρκούτσκ.
Επισημάνσεις
Ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Ράντι Τζορτζ -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντος-, μίλησε προ ημερών για την πολύκροτη επίθεση κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα μελλοντικά πεδία μάχης, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ειδικές αποστολές. Ο Αμερικανός στρατηγός επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ανοίγει πολλά και κρίσιμα κεφάλαια που απαιτούν ενδελεχή μελέτη δηλώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η ουκρανική επιχείρηση “Ιστός της Αράχνης” (“SPIDERWEB”) ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα η τεχνολογία αλλάζει το πεδίο της μάχης».
Το 1942 ο αξιωματικός Ντέιβιντ Στίρλινγκ (πάνω) ηγήθηκε μιας ξεχωριστής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του γερμανικού στρατού στη Βόρεια Αφρική, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ερβιν Ρόμελ (κάτω).
Σημείωσε, επίσης, ότι η τεχνολογία αλλάζει πολύ γρήγορα στο σύγχρονο πεδίο μάχης και προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα καθίστανται σε μεγάλο βαθμό παρωχημένα, ενώ τα drones, τα «εργαλεία» επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου, είναι όλο και πιο διαθέσιμα στην εμπορική αγορά. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με αυτήν την τάση, αλλάζοντας τις διαδικασίες για να βεβαιωθούμε ότι οι άνδρες μας θα έχουν τον εξοπλισμό και τις πολεμικές δυνατότητες που χρειάζονται», είπε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο ευκίνητοι στα πεδία της μάχης».
Ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε ότι η συγκεκριμένη επίθεση «αναποδογύρισε την καμπύλη κόστους». Αυτό έγινε γιατί το Κίεβο χρησιμοποίησε σχετικά φθηνά συστήματα για να καταστρέψει ρωσικά βομβαρδιστικά, με το κόστος να υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Συνέχισε λέγοντας ότι «η επίθεση απέδειξε ότι σήμερα στο πεδίο της μάχης δεν μπορείς να κρυφτείς».
Η επίθεση βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο ώρες αργότερα. Η όλο και πιο ανοιχτή φύση των πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχει επιπτώσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο στρατός στο μέλλον.
Αριστούργημα
Κοινή παραδοχή είναι ότι η επιχείρηση «SPIDERWΕB» αποτελεί ένα… masterclass (σ.σ.: αριστούργημα) για τις ειδικές αποστολές. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) εκτέλεσε την επιχείρηση, χτυπώντας ταυτόχρονα τέσσερα ρωσικά αεροδρόμια, καταστρέφοντας πάνω από 40 βομβαρδιστικά. Ωστόσο, το κατόρθωμα αυτό δεν είναι… επαναστατικό. Αποτελεί την εξελιγμένη μορφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε γερμανικά αεροδρόμια στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας νεαρός αξιωματικός των Σκωτσέζων Φρουρών, ονόματι Ντέιβιντ Στίρλινγκ, ηγήθηκε της τότε νεοσύστατης Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS), αποδεικνύοντας ότι οι μικρές μονάδες που χτυπάνε αιφνιδιαστικά μπορούν να έχουν μεγαλύτερες στρατηγικές επιπτώσεις από ολόκληρους στρατούς.
Οι παραλληλισμοί μεταξύ των σημερινών επιχειρήσεων της Ουκρανίας και των βορειοαφρικανικών αποστολών της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας δεν είναι ούτε συμπτωματικοί ούτε επιφανειακοί. Εξετάζουν θεμελιώδεις αλήθειες για τον ασύμμετρο πόλεμο που υπερβαίνει την τεχνολογία και τη γεωγραφία. Οταν οι επιδρομείς του αείμνηστου Ντέιβιντ Στίρλινγκ κατέστρεψαν 37 αεροσκάφη του διαβόητου στρατάρχη της ναζιστικής Γερμανίας Ερβιν Ρόμελ (γνωστός ως «η αλεπού της ερήμου»), στο αεροδρόμιο Sidi Haneish στις 26 Ιουλίου 1942, καθιέρωσαν ένα πρότυπο που οι Ουκρανοί διάδοχοί τους εκτέλεσαν με την ίδια στρατηγική λογική.
Η SAS φαίνεται, λοιπόν, ότι «έγραψε» τις βασικές αρχές των ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνοπτικά είναι:
Το στοιχείο της έκπληξης, που επιτυγχάνεται μέσω της επιχειρησιακής ασφάλειας και της παραπλάνησης.
Τα πλήγματα στις πίσω περιοχές του εχθρού.
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Οι ομοιότητες και το τεχνολογικό άλμα
Η επιχειρησιακή μεθοδολογία φέρει εντυπωσιακές ομοιότητες. Τόσο η SAS όσο και οι Ουκρανοί χειριστές των drones βασίστηκαν σε εκτεταμένη αναγνώριση, λεπτομερή σχεδιασμό και στην εκμετάλλευση των κενών στην αμυντική κάλυψη του εχθρού. Οι «επιδρομείς της ερήμου» χρησιμοποίησαν διεισδυτικές πληροφορίες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας χρησιμοποιούν εξελιγμένες πληροφορίες επιτήρησης και ανοιχτού κώδικα για τον εντοπισμό στόχων. Και οι δύο κατάλαβαν ότι η επιτυχία δεν εξαρτιόταν απλώς από την επίτευξη του στόχου, αλλά από την επίτευξη του μέγιστου καταστροφικού αποτελέσματος πριν ο εχθρός μπορέσει να ανταποκριθεί.
Το τεχνολογικό άλμα από τις βόμβες Lewes σε drones ακριβείας και δυνατότητες στον Κυβερνοχώρο είναι μεγάλο, αλλά η υποκείμενη επιχειρησιακή λογική παραμένει σταθερή: Οι καλά εκπαιδευμένες, κατάλληλα εξοπλισμένες μικρές μονάδες μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα πολύ πέρα από το μέγεθός τους όταν λειτουργούν με πληροφορίες, αιφνιδιασμό και σαφή στρατηγικό σκοπό. Οι πρωτοπόροι της ερήμου του 1942 το απέδειξαν περίτρανα. Οι Ουκρανοί χειριστές τελειοποιούν την πρακτική για τις συγκρούσεις τού αύριο.
Τα φαντάσματα των επιδρομέων του αείμνηστου Στίρλινγκ θα μπορούσαν κάλλιστα να αναγνωρίσουν τα φλεγόμενα αεροσκάφη στο ρωσικό αεροδρόμιο Μπελάγια στη μακρινή Σιβηρία. Σε μια εποχή μεγάλου διεθνούς ανταγωνισμού, αυτά τα διδάγματα από την έρημο και τη στέπα μπορεί να αποδειχθούν η διαφορά μεταξύ του συμβατικού αδιεξόδου και της αποφασιστικής νίκης των Δυτικών.