Σάββατο 04.02.2023

Πώς εξηγείται κάποιοι εμβολιασμένοι να νοσούν με Όμικρον και κάποιοι όχι

Της Faye Flam

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που μερικές φορές φαίνεται σαν να είναι μάταιη η αντίσταση εναντίον της. Είναι απογοητευτικό να ακούει κανείς ότι η Όμικρον μολύνει ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων τους και φορούν μάσκα N95 κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι τους. Ακόμη και ορισμένοι γνωστοί ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν μολυνθεί. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρόκειται να κολλήσουμε.

Η ζωή είναι άδικη

Εκείνο που σημαίνει είναι ότι η ζωή είναι βαθιά άδικη. Σε μερικούς από εμάς, τα εμβόλια κατά της Covid-19 λειτουργούν αρκετά σθεναρά, ακόμη και κατά της Όμικρον. Σε άλλους, η επίδραση των εμβολίων είναι ασθενέστερη. Το παραπάνω φαινόμενο πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της εντυπωσιακής ποικιλομορφίας του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζεται εν μέρει από μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

Μια πρόσφατη μελέτη υπό την εποπτεία του Harvard και του ΜΙΤ, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα στο περιοδικό Cell, έδειξε ότι περίπου το 20% των ανθρώπων λαμβάνουν πολύ πιο ανίσχυρη προστασία από τα εμβόλιά τους κατά της Όμικρον. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα εντελώς ανεμβολίαστα άτομα, ωστόσο αυτή η διαφοροποίηση θα μπορούσε να ευθύνεται για το γεγονός ότι ορισμένα από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 76 εθελοντές, προκειμένου να μελετήσουν το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο είναι γνωστό ως Τ-λεμφοκύτταρα. Ενώ τα αντισώματα εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, τα Τ-λεμφοκύτταρα διαρκούν περισσότερο και παρέχουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας, εντοπίζοντας και σκοτώνοντας τα μολυσμένα κύτταρα.

Στους εμβολιασμένους ανθρώπους, τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι προετοιμασμένα για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2 και συνήθως μπορούν να καθαρίσουν τη μόλυνση μέσα σε λίγες ημέρες. Πολλοί ειδικοί τα θεωρούν το πιο κρίσιμο μέρος της άμυνάς μας ενάντια στην Όμικρον.

Οι ερευνητές πήραν Τ-λεμφοκύτταρα εθελοντών και τα έθεσαν απέναντι σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 σε πειράματα δοκιμαστικού σωλήνα. Διαπίστωσαν ότι σε 4 στα 5 άτομα, ο εμβολιασμός είχε ως αποτέλεσμα τα Τ-λεμφοκύτταρα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψη των λοιμώξεων από Όμικρον εξίσου εύκολα με το πώς σταματούσαν και τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Σε 1 στους 5 ανθρώπους, ωστόσο, τα Τ-λεμφοκύτταρα η δημιουργία των οποίων προκλήθηκε από το εμβόλιο ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην “εκκαθάριση” της Όμικρον, παρόλο που λειτουργούσαν καλά έναντι των αρχικών παραλλαγών του κορονοϊού.

Η σημασία των εμβολίων και η μοναδικότητα κάθε ανθρώπου

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι άσκοπα κατά της Όμικρον, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι σκεπτικιστές έναντι του εμβολιασμού. Είναι και πάλι καλή ιδέα να εμβολιαστείτε, γιατί το 80% από εμάς θα λάβουμε καλή προστασία. Οι ενισχυτικές δόσεις είναι επίσης σημαντικές – στη μελέτη, βελτίωσαν την ικανότητα όλων των συμμετεχόντων να ανταποκρίνονται στον ιό. Ωστόσο, δεν τους βοήθησαν όλους εξίσου.

“Θεωρώ ότι εκείνο που πραγματικά δείχνει η μελέτη μας είναι ότι το 80% αυτών των ανθρώπων έχει λογικά ακόμη  μια εφεδρεία με τα Τ-λεμφοκύτταρά του έναντι αυτής της νέας παραλλαγής”, δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, ανοσολόγος Guarav Gaiha, ο οποίος εργάζεται για το Ινστιτούτο Ragon, σε συνεργασία με το Harvard, το MIT και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Το ακριβές ποσοστό μπορεί να είναι διαφορετικό σε ένα μεγαλύτερο ή πιο ποικίλο δείγμα εθελοντών, ωστόσο κάποιο επίπεδο μεταβλητότητας και διαφοροποίησης εμφανίζεται σίγουρα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Γιατί; Επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα παίρνουν μια ελαφρώς διαφορετική μορφή σε καθέναν από εμάς, καθώς οι πρωτεΐνες του εμβολίου αλληλεπιδρούν με τη μοναδική γενετική φυσιογνωμία του καθενός μας, εξήγησε.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ