Πέμπτη 05.08.2021

ΠΟΥ: Είμαστε μπροστά στην απειλή ενός νέου κύματος της πανδημίας

Ο κόσμος βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος μολύνσεων και θανάτων από Covid-19, προειδοποίησε εκ νέου  την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μιλώντας σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Τόκιο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι η παγκόσμια αποτυχία να διανεμηθούν εμβόλια και να εξασφαλιστούν εξετάσεις και θεραπείες τροφοδοτεί μια «πανδημία σε δύο πίστες».

Οι χώρες που διαθέτουν επαρκείς πόρους όπως τα εμβόλια ανοίγουν, ενώ άλλες κλείνουν σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού. Οι αποκλίσεις στις προμήθειες των εμβολίων σε όλο τον κόσμο συνιστούν μια «τρομακτική αδικία», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι απλώς ηθικά εξοργιστικό, αλλά είναι επιδημιολογικά και οικονομικά αυτοκαταστροφικό», δήλωσε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο διατηρείται η πανδημία, τόσο περισσότερες κοινωνικοοικονομικές αναταραχές θα προκαλέσει. «Η πανδημία είναι μια δοκιμασία και ο κόσμος αποτυγχάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «19 μήνες μετά την πανδημία και επτά μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων». Η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει έως ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια, πρόσθεσε.

Ο εορτασμός της ελπίδας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρόκειται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, αφού αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Τα αυξανόμενα νούμερα των κρουσμάτων Covid-19 στο Τόκιο επισκίασαν τους Αγώνες, με  αποτέλεσμα να απαγορευτούν όλοι οι θεατές από τους αγώνες αυτό το μήνα καθώς η Ιαπωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα αυξάνονται κατά περισσότερες από 1.000 νέες μολύνσεις καθημερινά τις τελευταίες ημέρες. Σε εθνικό επίπεδο, η Ιαπωνία έχει αναφέρει περισσότερες από 848.000 μολύνσεις και περισσότερους από 15.000 θανάτους εν μέσω μιας σχετικά αργής διάθεσης εμβολίων.

Το πρώτο θετικό κρούσμα Covid-19 έπληξε το ολυμπιακό χωριό το Σαββατοκύριακο και, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 70 περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με τους Αγώνες του Τόκιο.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Για να πετύχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται ταχύτητα, ισχύς και επιδεξιότητα, όμως επίσης και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία», υπογράμμισε ο Τέντρος καλώντας τον κόσμο να επιδείξει τις ίδιες αρχές και για να «νικήσει την πανδημία».

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέκρινε την ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, εξηγώντας ότι η πανδημία covid-19 θα τερματιστεί αν οι οικονομίες της G20 επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

«Αντί να διανεμηθούν ευρέως, τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών», κατήγγειλε ο Τέντρος.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ