Παρασκευή 21.06.2024

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Μουσεία και ψυχική Υγεία»

Το μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, σε συνεργασία με το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, «Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη», πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, ημερίδα με θέμα: «Μουσεία και ψυχική Υγεία».

Ομιλήτριες ήταν η Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Αναστασία Ζήση, με θέμα «Συνταγογράφηση Τέχνης και ο ρόλος των μουσείων στην εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας». Η κα Ελισάβετ Ιωαννίδου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης, Εκθέσεων, Εκδόσεων και Πολιτιστικών Δράσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με θέμα: «Το μουσείο ως θεραπευτικό εργαλείο, το παράδειγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και η κα Κόριννα Λατέλη,  Ακαδημαϊκή Υπότροφος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με θέμα: «Τα μουσεία ως χώρος ανακάλυψης και δημιουργίας, Καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις σε χώρους ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος».

Μέσω των εισηγήσεων, παρουσιάστηκε μια νέα οπτική του ρόλου που η τέχνη και ειδικότερα τα μουσεία, μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της ψυχικής υγείας. Απαντώντας στην  ανάγκη προσανατολισμού της κοινωνίας σε ένα μοντέλο ψυχικής υγείας που δεν εστιάζει μόνο στην απουσία ψυχικής νόσου, αλλά και στην προαγωγή της ευεξίας και της ποιότητας ζωής των μελών της, η τέχνη προτείνει λύσεις και αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η ψυχική ανθεκτικότητα και η συμπεριληπτικότητα. Μέσα από δράσεις που στόχο έχουν την όξυνση της φαντασίας, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση μιας πιο εποικοδομητικής ενδοσκόπησης. το σύγχρονο μουσείο οφείλει να προσεγγίσει το κοινό, με βασική επιδίωξη την προσφορά μιας πολυαισθητηριακής γνωστικής εμπειρίας, κατά την οποία ο επισκέπτης αποκτά ενεργό, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.