Κυριακή 19.05.2024

Πρόκληση Ράµα στην καρδιά της Αθήνας: Σχέδιο φιέστας µε 6.000 Αλβανούς στο Γαλάτσι – Το διπλωµατικό παρασκήνιο και η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η (ενδεχόµενη) επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράµα, στην Ελλάδα. Όπως είχε γράψει η «Απογευµατινή», παρά τη βαριά σκιά που έχει πέσει πάνω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ως απόρροια της υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρηο κ. Ράµα σχεδίαζε να επισκεφθεί τη χώρα µας στις 12 Μαΐου. Ηµεροµηνία κατά την οποία θα βρισκόταν ή θα ταξίδευε προς την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντησή του µε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις της στήλης «Βig Mouth» στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας, σύµφωνα µε τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίµου αγνοούσαν ότι επρόκειτο να πραγµατοποιηθεί µια προεκλογική φιέστα µε την παρουσία πέντε-έξι χιλιάδων Αλβανών στο Κλειστό του Γαλατσίου σχεδόν έναν µήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το γραφείο του Ράµα ουδέποτε ενηµέρωσε επισήµως το υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψή του στην Αθήνα. Τυπικά αναµενόταν ένα διπλωµατικό notice και κάλλιστα θα µπορούσε να έρθει ιδιωτικώς στη χώρα µας. Ωστόσο, όλοι αντιλαµβάνονται ότι τη δεδοµένη χρονική στιγµή, που οι διµερείς σχέσεις µας έχουν διαταραχθεί, η παρουσία του Ράµα στην Αθήνα αποκτά βαρύνουσα πολιτική σηµασία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι σχετικές διαρροές περί του ταξιδιού του ξεκίνησαν (από αλβανικές πηγές) µε το που ανακοινώθηκε επισήµως η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη για τις ευρωεκλογές. Ο Έντι Ράµα ίσως να θέλησε µε αυτόν τον προκλητικό τρόπο να «απαντήσει» στη Νέα ∆ηµοκρατία για την επιλογή Μπελέρη.

Πληροφορίες της στήλης «Big Mouth» αναφέρουν ότι το περασµένο Σάββατο ο δήµαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, πληροφορήθηκε τυχαία ότι ο ιδιώτης επιχειρηµατίας που διαχειρίζεται τις παλιές ολυµπιακές εγκαταστάσεις, το γνωστό «Christmas Theater», είχε νοικιάσει στην αλβανική κυβέρνηση τον χώρο προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του Ράµα. Γρήγορα, έσπευσε να ζητήσει από τον επιχειρηµατία να παγώσει τις όποιες συζητήσεις, ενηµερώνοντας ταυτόχρονα εκείνους (πολιτικούς και µη) που έκρινε ότι όφειλε.

Άλλες πληροφορίες θέλουν ορισµένα άτοµα να άσκησαν πιέσεις, ώστε η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού να µετατεθεί µετά τις ευρωεκλογές προκειµένου να µην ξεσηκωθούν τα κόµµατα εκ δεξιών της Νέας ∆ηµοκρατίας, λίγο πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Επισήµως, η αλβανική πρεσβεία δεν έχει ενηµερώσει για την έλευσή του και µένει να φανεί πότε τελικά ο Ράµα θα έρθει στην Ελλάδα κι αν, βεβαίως, θα κλιµακωθεί η ένταση στις διµερείς σχέσεις µας. Γεγονός για το οποίο είχαν προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίµου άνθρωποι που χειρίστηκαν και χειρίζονται τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, προτού ληφθεί η απόφαση για την πολυσυζητηµένη «γαλάζια» υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ