Πέμπτη 28.09.2023

Προκόπης Τζιμής “Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και αυτό οφείλεται στις γενναίες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης”

Το Lesvos Pen φιλοξενεί τον Προκόπη Τζιμή, Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας .

 

Κύριε Τζιμή καλημέρα σας!

  1. Κοντεύουμε στην ολοκλήρωση και της 3ης χρονιάς από την ανάληψη της Διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με τα δρώμενα των τριών αυτών ετών σε γενικό πλαίσιο.

 

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και αυτό οφείλεται στις γενναίες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, οδήγησαν σε εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας και στο άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ακόμα και εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης οι επενδύσεις συρρέουν, οι φόροι μειώνονται δραστικά για το σύνολο των πολιτών, το κράτος κάνει άλματα στην ψηφιακή εποχή, οδηγώντας τη χώρα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση,  ενώ  η εκπαίδευση αναβαθμίζεται καθημερινά με προσλήψεις νέου προσωπικού. Με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου η χώρα μας επανήλθε στον επενδυτικό χάρτη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι η πρόσφατη συμφωνία, ανάμεσα στην  JPMorgan, τη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια τράπεζα στο κόσμο και την Viva Wallet, η οποία επισφραγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς τη χώρα και την οικονομία και είναι βέβαιο ότι  θα ανοίξει περαιτέρω προοπτικές.

 

  1. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού η ΔΕΕΠ είναι ευχαριστημένη; Τι έχετε να αναφέρετε για όλους αυτούς που λένε «καμία δομή» στο νησί της Λέσβου;

 

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία έξι χρόνια, το  νησί μας  σημαδεύτηκε και ταλανίστηκε από  το μεταναστευτικό. Δεν θα σταθώ στην άφρονα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα μιλήσω παρελθοντικά, άλλωστε σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, μέσα σ’ αυτήν τη κρίση και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον να βρούμε λύσεις, για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Επομένως, θεωρώ ότι αυτό που η Κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί, δηλαδή τη δημιουργία νέου ΚΥΤ, εκτός και μακριά  κατοικημένης περιοχής, αποτελεί επιβεβλημένη λύση.  Μόνο έτσι η διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας  θα  καταστεί απολύτως ασφαλής και θα είναι ελεγχόμενη, γιατί σήμερα φυλάσσονται τα σύνορα και εξετάζονται  σε συντομότερο χρόνο οι αιτήσεις ασύλου των μεταναστών, σε αντίθεση με τις ανεξέλεγκτες και απαράδεκτες καταστάσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.  Μάλιστα, επειδή πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, θεωρώ ότι το ζήτημα, που κρίνεται αυτή την ώρα, είναι αν θέλουμε αντιμετώπιση του προβλήματος ή καθόλου αντιμετώπιση. Όσοι με διάφορες σοφιστείες  αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ΚΥΤ μικρού και ελεγχόμενου στα ενδότερα του νησιού θα βάλλουν την ταφόπλακα της ανάπτυξής μας. Επομένως, εκείνοι, που συμμετέχουν, στη λήψη αποφάσεων οφείλουν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της σοβαρότητας και της ευθύνης χωρίς να προσφεύγουν σε λαϊκίστικες και ανεδαφικές υπερπατριωτικές κορώνες, οι οποίες στο μόνο, που εξυπηρετούν είναι να επαναφέρουν την πολιτική που ασκήθηκε στο μεταναστευτικό το 2015-2019 με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα θλιβερά αποτελέσματα της.

 

  1. Πείτε μας την άποψή σας ως προς τη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Έχουν γίνει λάθη;

Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία χτύπησε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βγήκε ουσιαστικά από μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνεχείς παρεμβάσεις στηρίζει έμπρακτα το δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας και εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών παθογενειών του.  Κατά πρώτον, υπερδιπλασιάστηκαν οι μόνιμες κλίνες εντατικής θεραπείας. Επίσης,  οι χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, ενισχύουν έτι περισσότερο το ΕΣΥ.  Παράλληλα, έγιναν τεράστια βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τέλος, η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία προχώρησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει τέτοιες περίπλοκες επιχειρήσεις, συνενώνοντας δυνάμεις και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψηφιακή τεχνολογία.

Σήμερα, η μετάλλαξη «Όμικρον» κυριαρχεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας αναπροσαρμόζονται καθημερινά από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και φωνές πολιτικά αντίθετες μεταξύ τους καλούν σε πανστρατιά εμβολιασμών και στηρίζουν τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Για σχεδόν δύο χρόνια τώρα, χιλιάδες άνθρωποι αναλαμβάνουν ευθύνες, υπερβαίνουν τα όρια του καθήκοντος και της αντοχής τους για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από την COVID-19 και να θεραπεύσουν όσους νοσήσουν.  Και ενώ στη χώρα μας η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεχή συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας, δυστυχώς για ακόμη μία φορά η αξιωματική αντιπολίτευση υποσκάπτει την εθνική προσπάθεια, καταψηφίζοντας ή  δηλώνοντας «παρών» σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και των εργαζομένων του, κλείνοντας, το μάτι στους αντιεμβολιαστές, επειδή δυστυχώς  προσδοκά να κερδίσει ένα εκλογικό ακροατήριο ρισκάροντας ταυτόχρονα να μείνει πίσω η χώρα στη μάχη απέναντι στην πανδημία.

 

  1. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα των νησιών μας που ως ΔΕΕΠ έχετε συγκεντρώσει με την προοπτική να τα προτείνετε στην Κυβέρνηση;

 

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και πολλών αυτοδιοικητικών έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά για την πρόοδο τόσο της Λέσβου όσο και της Λήμνου. Δύο νησιών με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη,  με  αρωγό πάντα τον βουλευτή μας, τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου έχει θέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη των νησιών μας, ώστε να γυρίσει ο τόπος μας σελίδα, και να εξαλειφθούν επιτέλους οι φωνές και οι πολιτικές, όσων θεωρούν το μεταναστευτικό ως αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Έτσι, με σύγχρονες υποδομές, με αποδοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, με υπηρεσίες Υγείας & Παιδείας τα νησιά μας οδηγούνται σε μία τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, που την έχουν ανάγκη.

Σίγουρα, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης, ώστε να προσελκύσουμε επιπλέον τουριστική κίνηση δημιουργώντας ποιοτικό τουριστικό προϊόν με ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά μπορεί να διαρκέσει όλον τον χρόνο, ώστε να επιφέρει επιπλέον έσοδα και υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης στην οικονομία. Ειδικότερα, όσο τα ενδιαφέροντα των τουριστών στρέφονται σε ποιοτικές διακοπές, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σύμφωνα με αυτά. Όταν επιθυμούν να συνδυάσουν  φυσικό περιβάλλον, ποιότητα ζωής και εμπειρίες αξιομνημόνευτες, που δεν είναι εύκολο να τις συναντήσουν αλλού, τότε απομακρύνονται από την λογική του μαζικού τουρισμού, που επικρατούσε μέχρι τώρα. Αναζητούν τις νέες αυτές εναλλακτικές μορφές, τις οποίες  τα νησιά μας τις διαθέτουν μάλιστα με σημαντική ποικιλία,  για να ικανοποιήσουν κάθε τομέα ενδιαφέροντος. Από τον αγροτουρισμό στην ύπαιθρο, τον θρησκευτικό, τον περιπατητικό, τον συνεδριακό, τον εκπαιδευτικό, μέχρι και τον θερμαλιστικό -ιατρικό τουρισμό.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ