Τετάρτη 29.03.2023

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τα 30′ που δίνουν λύση και αντικαθιστούν τα φάρμακα

Η αφιέρωση 30 λεπτών την ημέρα στην άσκηση αρκεί για να κάνει τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση πιο αποδοτικούς στην κρεβατοκάμαρα υποστηρίζει νέα έρευνα

Photo: Shutterstock

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς άνδρες ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι επηρεάζει το 30 έως 83% των ανδρών. Το γεγονός, δε, ότι η παραδοχή του και η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με αυτό αποτελεί «ταμπού» καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπισή του, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού η πρόωρη εκσπερμάτιση μειώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει το άγχος, υποβιβάζοντας τελικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τόσο ευρύ πρόβλημα, λίγες παραμένουν έως και σήμερα οι διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα των ανδρών παγκοσμίως. Η έλλειψη σαφούς ορισμού για το τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει επιπτώσεις στη διαχείριση και θεραπεία του προβλήματος, ενώ παράλληλα υπάρχουν σχετικά λίγα διαθέσιμα φάρμακα», σχολιάζει σχετικά ο Lee Smith, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Μια τέτοια φαρμακευτική ουσία είναι η δαποξετίνη, που λειτουργεί μπλοκάροντας έναν μεταφορέα ορμονών, βοηθώντας τους άνδρες να αντέχουν αρκετά λεπτά περισσότερο στο σεξ. Εναλλακτικές φαρμακευτικές λύσεις αποτελούν ορισμένα τοπικά αναισθητικά, με ουσίες όπως η κλομιπραμίνη και η τραμαδόλη. Ωστόσο, καμία από όλες αυτές τις φαρμακευτικές επιλογές δεν είναι εγκεκριμένη απ’ όλες τις χώρες, επομένως το πρόβλημα παραμένει.

Σε αυτό το φαινομενικό αδιέξοδο, λύση φαίνεται πως έρχεται να δώσει η σωματική άσκηση, καθώς, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανασκόπηση, αυτό που χρειάζονται οι άνδρες για να διαρκούν περισσότερο στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να είναι απλώς λίγος χρόνος στο γυμναστήριο. Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Trends in Urology and Men’s Health.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ