Παρασκευή 21.06.2024

Πυροπροστασία: Τα νέα SOS για σπίτια και ακαθάριστα οικόπεδα – Τι πρέπει να κάνετε

Με μειωμένες παρεμβάσεις, αλλά με την υποχρέωση της σύνταξης Τεχνικής Εκθεσης θα εκπνεύσει στις 21 Ιουνίου η προθεσμία που έχουν από φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων. Το άλλο… SOS για τους πολίτες αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, προθεσμία που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ο «Κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός/πλησίον δασικών εκτάσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος και το «Μητρώο τήρησης προληπτικής πυροπροστασίας ιδιοκτησιών» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, προκαλούν πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, καθώς στις επόμενες βδομάδες θα πρέπει να προβούν στις ανάλογες ενέργειες αφενός για να διασφαλίσουν τις κατοικίες τους σε περίπτωση πυρκαγιάς και αφετέρου, για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα σε τυχόν ελέγχους.

Σε σχέση με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το ΥΠΕΝ περιόρισε τις υποχρεώσεις των πολιτών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Ετσι, καλούνται σε πρώτη φάση να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (μηχανικό, δασολόγο κ.τ.λ.) για την υποβολή της Τεχνικής Εκθεσης με τα συνοδευτικά της στοιχεία στον οικείο δήμο. Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες για φέτος είναι υποχρεωμένοι για 2 άμεσα μέτρα, από τα πέντε αρχικά που ζητούσε το υπουργείο να εφαρμοστούν

ADVERTISEMENT

  1. Να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους
  2. Να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη

Για του χρόνου λοιπόν, οι πολίτες πέρα από το κλάδεμα και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, θα πρέπει επίσης να:

-Συντάξουν σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης,

-Να σχεδιάσουν περιμετρικές ζώνες προστασίας

-Να εξασφαλίσουν την καθαρή πρόσβαση από εύφλεκτα υλικά στο ακίνητό τους

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θέοδωρος Σκυλακάκης, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. «Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις.

Η εφαρμογή του Κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη Τεχνικής Εκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ποια ακίνητα αφορά ο Κανονισμός

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Σε σχέση με τους ελέγχους, διενεργούνται μέσα στην αντιπυρική περίοδο δειγματοληπτικά, σε ποσοστό ανάλογο της επικινδυνότητας του ακινήτου και αφορούν αποκλειστικά στη διαπίστωση της τήρησης των μέτρων της τεχνικής έκθεσης όπως δηλώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας. Στην περίπτωση που οι δήμοι δεν διαθέτουν το σύνολο των εν λόγω ειδικοτήτων, στην επιτροπή μπορούν να οριστούν υπάλληλοι άλλης ειδικότητας σχετικής όμως με το αντικείμενο του κανονισμού, που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσιακές μονάδες: Τεχνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας, Υπηρεσία Δόμησης.

Τι προβλέπεται για τον καθαρισμό οικοπέδων

Μπορεί ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων να αφορά συγκεκριμένους πολίτες, ωστόσο ο καθαρισμός των οικοπέδων επηρεάζει πολύ μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ο καθαρισμός του οικοπέδου κοστίζει περί τα 60 ευρώ την ημέρα. Για μικρά οικόπεδα οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μια – δύο ημέρες, ενώ για μεγαλύτερα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και χέρια.

Ποια είναι η διαδικασία λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων; Αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Τι περιλαμβάνει

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες πέρα από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στη σχετική πλατφόρμα, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

Προβληματισμός για τα δασικά αυθαίρετα

Εντονος προβληματισμός υπάρχει και για τα δασικά αυθαίρετα, κατοικίες δηλαδή που βρίσκονται μέσα σε δάση και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς είναι τα πιο ευάλωτα. Θεωρητικά, έκθεση για την πυροπροστασία αλλά και το καθαρισμό οικοπέδου καλούνται να υποβάλουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης.

Με δεδομένο όμως ότι δεν συμμετείχαν τότε στη διαδικασία τακτοποίησης, πρακτικά σημαίνει ότι δύσκολα θα προβούν τώρα στη σύνταξη των σχετικών διαδικασιών υπό το φόβο να μη… φανερωθούν. Το project της δήλωσης των δασικών αυθαιρέτων έληξε άδοξα τον Μάρτιο του 2023, χωρίς οι ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ειδικότερα, η αποτυχημένη προσπάθεια καταγραφής και τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου 2023 έχοντας μάλιστα λάβει μια τρίμηνη παράταση. Η σχετική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο είχε ανοίξει για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου 2022 και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αρχικά έως το τέλος της χρονιάς για να «κερδίσουν» το πάγωμα των διοικητικών προστίμων συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, καταβάλλοντας ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ.

Το υπουργείο τότε εκτιμούσε ότι η συμμετοχή θα ήταν τεράστια, η οποία μάλιστα θα ξεπερνούσε τις 1 εκατ. αιτήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο που «έτρεχε» η διαδικασία, κατατέθηκαν περί τις 620 οριστικές αιτήσεις. Ετσι, δόθηκε μία ακόμη πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η οποία έβαλε τίτλους τέλους στην διαδικασία με περίπου 3.000 αιτήσεις.

Πάντως, όπως ανάφερε προχθές ο κ. Σκυλακάκης, η υποβολή Τεχνικής Εκθεσης δεν συνιστά δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτου. Σε κάθε περίπτωση, στις δηλώσεις που, βάσει του Κανονισμού Πυροπροστασίας, πρέπει να υποβάλουν οι δήμοι για να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας μπορούν να συμπεριλάβουν και τους οικισμούς δασικών αυθαιρέτων, τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.