Σάββατο 01.04.2023

Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη ζήλου στην εργασία, εκτελώντας τα απολύτως απαραίτητα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί επίσης να περιγράψει και καταστάσεις μέσα στις ερωτικές σχέσεις.

Το quiet quitting ή αλλιώς η «σιωπηλή παραίτηση» στους ερωτικούς δεσμούς μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, όμως σίγουρα δεσμεύει και τους δύο: από τη μία, τον έναν που δε θέλει να αφήσει μια σίγουρη κατάσταση, που του προσφέρει ασφάλεια, και, από την άλλη, αυτόν που δεν έχει εγκαταλείψει τη σχέση και θα μπορούσε όμως να βρει έναν πιο διαθέσιμο σύντροφο.

Σύμφωνα με τη δρ Theresa E. DiDonato, ψυχολόγο και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Μέριλαντ, η σιωπηρή εγκατάλειψη μιας σχέσης περιγράφεται στην επιστήμη των σχέσεων ως ρομαντική αποδέσμευση(romantic disengagement) και περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η συναισθηματική αδιαφορία ή απάθεια, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, αντικαθιστά τα συναισθήματα αγάπης. Περικλείει όμως παράλληλα και την ψυχολογική και διανοητική απομάκρυνση μαζί και με τη σωματική. Κάποιος που εγκαταλείπει σιωπηλά μια σχέση, δεν κόβει κάθε επικοινωνία, καθώς παραμένει έστω και προσωρινά στη σχέση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ