Δευτέρα 03.10.2022

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή”

Γράφει η Ανθή Μιμηγιάννη

«Κάποιο βράδυ σου ‘χα πει πως θέλω να γυρίσω όλον τον κόσμο της Λήμνου». Ένα τριήμερο στο διαμάντι του Βορειοανατολικού Αιγαίου με αφορμή τη συναυλία του Στέλιου Ρόκκου.

Το διαμάντι που απλώνεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα καλά κρυμμένα μυστικά του

Ήταν το όρος Μόσυχλον της Λήμνου το σημείο όπου προσγειώθηκε ο Ήφαιστος, όταν μετά από έντονη διαμάχη με τον πατέρα του και ηγέτη των δώδεκα θεών, βρέθηκε έκπτωτος από τον Όλυμπο. Όπως ο Δίας πέταξε εκεί τον γιο του, έτσι μοιάζει να «πέταξε» μαζί και όλα τα θεία δώρα του νησιού: μερικές απέραντες χρυσαφένιες παραλίες, μοναδικούς βιότοπους, κρυμμένες σπηλιές, βράχους που είναι σαν να σχεδιάστηκαν από χέρι του πιο ταλαντούχου καταραμένου καλλιτέχνη και απέραντους αμμόλοφους που παραπέμπουν σε έρημο.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή

Απλωμένη στο βορειοανατολικό Αιγαίο και με την πάντα υποβόσκουσα «τουρκική απειλή» (δεν είναι τυχαία μόνιμα επανδρωμένη με τόσο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις) η Λήμνος έχει τον τρόπο της. Πάντα μοιάζει να βρίσκεται στη σκιά άλλων νησιών, αλλά παρόλα αυτά η μοναδική της αύρα και το έντονα φορτισμένο ενεργειακό τοπίο, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Και ναι, μπορεί οι πιο mainstream τύποι να προτιμούν πολυδιαφημισμένα μέρη για τις ξέφρενες διακοπές τους, αλλά οι ποιοτικοί ταξιδιώτες, οι γνήσιοι περιηγητές και περιπλανώμενοι, κρατούν τη Λήμνο ως το καλά κρυμμένο κοινό τους μυστικό. Μυστικό που όμως γνωρίζουν όσοι πρέπει να γνωρίζουν και που πολλοί κρύβουν διότι φοβούνται μήπως αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του νησιού και την περίπτωση να χαθεί η τόσο χαρακτηριστική του ταυτότητα. Κάτι που βέβαια, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, δεν γίνεται.

Η απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία

Η Λήμνος, δεν είναι ένας ακόμα κοσμοπολίτικος, περιζήτητος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Είναι ο απόλυτος προορισμός και ειδικότερα για εκείνους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν διαρκώς να πλουτίζουν πνευματικά. Ούσα μια γυναίκα που θέλω διαρκώς να εξελίσσομαι σε ταξιδιωτικές εμπειρίες και έχοντας κουραστεί από όλους τους mainstream τουριστικούς προορισμούς που βλέπω να φιγουράρουν non stop στην αρχική μου σελίδα στο Instagram -χωρίς σαφώς να τους υποτιμάω- είχα την ανάγκη να γνωρίσω νέους, ανεξερεύνητους θησαυρούς.

Έτσι, η συναυλία του Στέλιου Ρόκκου στο Μούδρο της Λήμνου ήταν η τέλεια ευκαιρία για να περάσω στο επόμενο level των ταξιδιωτικών μου εμπειριών και να πλεύσω κυριολεκτικά σε βορειοανατολικού Αιγαίου πελάγη ευτυχίας μαζί με άλλους δημοσιογράφους.

300389440_784822869314526_8895908101091116392_n.jpg

Οι φιλόξενοι κάτοικοι, ο Ξένιος Ζευς και οι εικόνες που θα θυμόμαστε για πάντα

Ακούγοντας κανείς ότι ο Δίας πέταξε τον γιο του από το ψηλότερο βουνό της χώρας επειδή υπερασπίστηκε τη μητέρα του, Ήρα, σε μια μεταξύ τους διαμάχη, δεν σχηματίζει και την καλύτερη εικόνα. Ένας καθόλου στοργικός πατέρας, θα έλεγε κανείς. Κι όμως θεωρείτο ο θεός της φιλοξενίας και πράγματι, στην περίπτωση της Λήμνου ο Ξένιος Ζευς ήταν γενναιόδωρος. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού είναι έτοιμοι να σε αγκαλιάσουν- κυριολεκτικά και μεταφορικά, να σε γνωρίσουν, να ανοίξουν το σπίτι τους και να σε φιλέψουν ό,τι καλό έχει το οικογενειακό τραπέζι. Είναι τόσο φιλόξενοι σε σημείο που, αν κάποιος δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να μας υποδεχθεί, καταλαβαίναμε αμέσως πως «από αλλού κρατά η σκούφια του». Δεν θα μπορούσε να είναι Λημνιός.

Μια θάλασσα η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε: Οι παραλίες της Λήμνου δεν αστειεύονται

Ακόμη και όσοι σνομπάρουν τις παραλίες και προτιμούν εξορμήσεις στο βουνό και το καλοκαίρι, στη Λήμνο «κατέθεσαν τα όπλα». Θα ήταν υποκριτές αν προσπαθούσαν έστω και για λίγο να αρνηθούν αυτό που μοιράζονταν οι οπτικοί αισθητήρες όλων μας, όταν αποσβολωμένοι κοιτούσαμε τα κρυστάλλινα νερά.

Η παραλία που θα κατέχει για πάντα θέση στην καρδιά μας θα είναι το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι, που σαν φανάρι προειδοποιεί τους οδηγούς ότι αναμένεται να αντικρύσουν ένα θέαμα υπέροχο. Πράσινο το φως του φαναριού, γαλαζοπράσινα τα νερά του Μικρού και του Μεγάλου Φαναριού. Νερά ικανά να ξεπλύνουν κάθε αρνητική σκέψη και ανάμνηση, κάθε τι που μας πληγώνει και μας στερεί το δικαίωμα στη χαρούμενη ζωή.

Πέραν όμως αυτού του κολπίσκου που πήρε το δικό μας μυαλό, η Λήμνος διαθέτει μια μεγάλη ακτογραμμή με πολλές πανέμορφες παραλίες, όπως ο Κότσινας, ο Θάνος, ο Εβγάτης και η λίστα δεν τελειώνει.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ