Πέμπτη 11.08.2022

Santo Strati: Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” μεταφέρει τη δράση της στο ακριτικό νησί του Άη Στράτη.

Santo Strati, μια περιηγητική περφόρμανς που παρασύρει τον θεατή σε ένα ταξίδι στην ιστορία του Αγίου Ευστρατίου, μέσα από μια διαδραστική βόλτα στα σοκάκια του παλαιού και του νέου οικισμού. Το δρώμενο, που στόχο έχει να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική και πολιτική ιστορία του τόπου, έχει βασιστεί σε προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα που διηγήθηκαν στην ομάδα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και τη μελέτη ιστορικών ντοκουμέντων.

staseis Santo Strati

Οι αφηγήσεις των ντόπιων, με την χρήση αρχειακού υλικού και πολυμέσων, γίνονται όχημα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Έρχονται έτσι στην επιφάνεια μικρά θαύματα ζωής που έδωσαν στον τόπο την σύγχρονη μορφή του. Στη ρίζα τους βιογραφικά, τα ντοκουμέντα που συνθέτουν την παράσταση μεταφέρουν με φαντασία και τρυφερότητα την πρόσφατη ιστορία ενός τόπου μέσα απο στάσεις σταθμούς όπως η ονοματοδοσία του, τα κύματα εξορίστων, λαικούς μύθους και γεγονότα που έδωσαν στο νησί την τωρινή του μορφή, όπως ο σεισμός του ‘68.

Στάση 1η: Μαράσλειος Σχολή

1Santo Strati.jpg
Πως προήλθε η ονομασία του νησιού; Ποιος είναι ο Άγιος που έδωσε το όνομα του στο νησι;
Ο Κριστόφορος Μπουοντελμόντι,ο Ευστράτιος εκ Βίτζιανης Νίκαιας Προύσης, ο Όσιος Ευστράτιος ο θαυματουργός, ο Boz Papas, η ναυτία και ο μετέωρος βράχος.

Στάση 2η: Μουσείο Δημοκρατίας

2Santo Strati.jpg
Από τον νόμο περί “Ιδιωνύμου αδικήματος” στη μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων τον χειμώνα του 41΄-42΄ ως και την φυγάδευση των εξεγερμένων από το νησί.

Στάση 3η: Ερείπια Παλαιού Οικισμού

3Santo Strati.jpg
Ηχητική εγκατάσταση με ντοκουμέντα από την νύχτα του μεγάλου σεισμού.

Στάση 4: Ναός Αγίου Βασιλείου

4 Santo Strati.jpg


Ήταν ξωτ’κιά. Δραματοποιημένη παραλογή βασισμένη σε λαϊκό μύθο της προφορικής παράδοσης του νησιού.

Στάση 5η: Nέος οικισμός

5 Santo Strati.jpg
Από τα γκρεμίσματα του λόφου στην ανοικοδόμηση του νέου οικισμού στην Κοιλάδα.
Οπτικοακουστική εγκατάσταση – προβολή video art. Η ζωή στον Αη Στράτη σήμερα.

Συμμετέχουν:
Γιώργος Καριακλής, Σούλα Καριακλή, Γιώργος Κασαβέτης, Αποστόλης Κόκκαλης, Στέλιος Μπλέτσος, Χρήστος Μωυσής, Φανή Παϊτάκη, Δανάη Γκουτκίδου, Στάθης Τσομπανέλλης

Στην παράσταση ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή του Θωμά Σφούνη.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Φανή Παϊτάκη, Αποστόλης Κόκκαλης, Γιώργος Κασαβέτης
Μουσική Επένδυση: Γιώργος Κασαβέτης
Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Φανή Παϊτάκη, Αποστόλης Κόκκαλης
Video art: Άγγελος Παϊτάκης
Επικοινωνία – Σχεδιασμός Αφίσας – Προγράμματος: Δανάη Γκουτκίδου
Σχεδιασμός Ήχου – Φωτισμού: Θύμιος Γουδέλης
Εκτέλεση Παραγωγής: Παράλληλος 25

Παράλληλος 25:
Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σχηματίστηκε στη Λήμνο το 2018. Στόχος της είναι η ενασχόληση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ηθοποιών και μη, με την τέχνη του θεάτρου. Ο πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας της ομάδας είναι η επαφή με την γραπτή και προφορική ιστορία του τόπου και την παράδοση. Αποτελείται απο τους θεατρολόγους Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλη Κόκκαλη και Φανή Παϊτάκη και τον μουσικό Γιώργο Κασσαβέτη. Σε κάθε κύκλο θερινών εργαστηρίων, και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική διδασκαλία, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το προϊόν της έρευνας και καλούνται να δώσουν ζωή στα κείμενα που δημιουργούνται για την εκάστοτε παράσταση.

Λίγα λόγια για το θέατρο ντοκουμέντο:
Το Documentary Theater είναι μία μορφή θεάτρου που βασίζεται στην συλλογή, καταγραφή και συρραφή αληθινών ιστοριών γύρω από έναν κεντρικό άξονα.Το πρωτογενές υλικό, σε αντίθεση με τα περισσότερα θεατρικά είδη, δεν είναι ένα παραδεδομένο θεατρικό έργο αλλά αληθινές μαρτυρίες όπως συνεντεύξεις, άρθρα, δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης και ιστορικές καταγραφές.Έτσι κι εμείς, μέσα από μια σύμπνοια φορέων πολιτισμού και κεντρικό θέμα τον Αη – Στράτη, συλλέξαμε ιστορίες και μνήμες των ανθρώπων γύρω απ’ τον τόπο με τελικό στόχο μια performance που θα αναδείξει την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Santo Strati

περφόρμανς – δρώμενο – θέατρο ντοκουμέντο
απο τη θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

20:15

Άγιος Ευστράτιος

(Σημείο έναρξης: Μαράσλειος Σχολή)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

SANTO STRATI αφίσα κάθετη


Ακολουθείστε την ομάδα στα social media:

Facebook: Παράλληλος 25
Instagram: @parallilos25

Φωτογραφικό υλικό: Ο Άη Στράτης σε φιλμ 35mm

Πηγή :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ