Τετάρτη 21.02.2024

Σας εκνευρίζει αφάνταστα το μασούλημα των άλλων; Ποια διαταραχή κρύβει η ενόχλησή σας

Δεν αντέχετε να ακούτε τους άλλους στο σινεμά όταν μασουλάνε δυνατά τα πατατάκια; Σας θυμώνει ο διπλανός σας στο λεωφορείο που μασάει τσίχλα, σε σημείο που αλλάζετε θέση; Τότε μάλλον πάσχετε από αυτή την πάθηση

Photo: Shutterstock

Ένας στους πέντε ενήλικους ανθρώπους στη Βρετανία βρίσκει αποκρουστικό τον ήχο του μασουλήματος ή ακόμα και την απλή διαδικασία της αναπνοής, όπως διαπιστώνει και νεότερη βρετανική μελέτη.

Το φαινόμενο, που πλέον έχει ορίσει η επιστημονική κοινότητα ως μισοφωνία(διαταραχή ευαισθησίας στους ήχους) περιγράφεται ως η ενόχληση που νιώθει ένα άτομο από το περιεχόμενο και όχι την ένταση ήχων όπως το το ρουθούνισμα ή το χασμουρητό.

Οι ήχοι αυτοί, όμως, δεν είναι απλώς ενοχλητικοί, αλλά δημιουργούν και μια αντίδραση μάχης ή φυγής στο άτομο, ενώ γενικότερα το άτομο θα μπορούσε να κλονιστεί συναισθηματικά και να απομακρυνθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο.

«Συχνά τα άτομα με μισοφωνία αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους επειδή αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, ειδικά όταν ανταποκρίνονται σε ήχους που γίνονται από αγαπημένα πρόσωπα. » εξηγεί η συν-συγγραφέας δρ Jane Gregory, κλινική ψυχολόγος του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι ήχοι είναι ανυπόφοροι και αγχωτικοί για το ανθρώπινο αυτί

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ