Παρασκευή 09.06.2023

Σχολική βία – Ώρα μηδέν! Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει η Δρ Θεοδώρα Παπαδοπούλου Χαμουζά

Ο θάνατος της στο σχολείο αναστάτωσε όχι μόνο στους συμμαθητές και τους καθηγητές της αλλά και σε ολόκληρη τη  κοινωνία που βλέπει  καθημερινά τα παιδιά της να αγριεύουν και να ‘κατασπαράζουν’ όποιον αδύναμο βρεθεί μπροστά τους.

Τα σχολεία μετατρέπονται σε αρένα όπου καταφέρνει να επιβιώσει μόνο ο ισχυρός. Μέσα στη σχολική ζούγκλα, ο ευαίσθητος και ο ευγενής είναι καταδικασμένος να παλεύει όλα τα σχολικά του χρόνια για να αντέξει το ψυχικό ή/και σωματικό πόνο που προκαλείται μέσω όλων των μορφών bullying που δέχεται.

Η λεκτική, η σωματική και κυρίως η ψυχολογική βία οδηγεί τα παιδιά σε απελπισία μετατρέποντας το σχολείο σε ένα εντελώς αφιλόξενο μέρος. Αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ΕΚΠΑ, τα περιστατικά bullying αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού. Αυτή η διαπίστωση επιτάσσει γρήγορη και αποτελεσματική δράση.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικο-συναισθηματικό προφίλ των μαθητών τους και να αφιερώνουν χρόνο προκειμένου να αντιληφθούν τις δυσκολίες τους.

Το κανάλι επικοινωνίας δασκάλου-μαθητή πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό.

ΠΗΓΗ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ