Σάββατο 22.06.2024

Σεξ: Η κρίσιμη πληροφορία που ελάχιστοι αποκαλύπτουν στο κρεβάτι

 

Μεγάλο είναι το ποσοστό όσων αποκρύπτουν ότι πάσχουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ευνοώντας τη διασπορά

Όλοι μας θα θέλαμε να ξέραμε αν ο παρτενέρ μας έχει κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα προτού πλαγιάσουμε μαζί του. Κι όμως, λίγοι είναι αυτοί που τελικά αποκαλύπτουν μια τόσο σημαντική πληροφορία, που θα μπορούσε να αποτρέψει αρκετές αλυσιδωτές μεταδόσεις.

Σύμφωνα με μια νεότερη ανασκόπηση 32 μελετών, μόλις τα μισά ή και λιγότερο από αυτό είναι τα άτομα που θα αποκαλύψουν στον/στην σύντροφό τους ότι έχουν διαγνωστεί με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) πριν τη σεξουαλική πράξη. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Sex Research, αναδεικνύουν επίσης ότι παρόμοιος αριθμός ατόμων πιστεύει ότι θα έπρεπε να αποκαλύψει στον σύντροφό του ότι έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Προκειμένου να σταματήσει η διασπορά των εν λόγω λοιμώξεων που μελετήθηκαν – αποκλείοντας ωστόσο τον ιό HIV – η ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί ζητά να παρέχεται ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη νεαρή ηλικία έως τα τέλη της ενήλικης ζωής.

«Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣΜΝ μπορεί να βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και να έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολες αποφάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να είναι επιβλαβή για την ταυτότητα και τις σχέσεις τους. Η διαδικασία της αποκάλυψης είναι πολύπλοκη. Ορισμένα πλαίσια, ιδίως οι σχέσεις, προωθούν τη γνωστοποίηση, ενώ άλλα εμποδίζουν την αποκάλυψη. Η αποκάλυψη είναι μια διαπροσωπική διαδικασία στην οποία εμπλέκεται όχι μόνο το άτομο που βρίσκεται αντιμέτωπο με την απόφαση να αποκαλύψει, αλλά και ο αποδέκτης της» σημειώνουν οι ερευνητές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ