Παρασκευή 17.09.2021

Σήμερα η συναυλία με μουσικές της Μικρασίας και της προσφυγιάς

Συναυλία με μουσικές της Μικρασίας και της προσφυγιάς σήμερα

 

Μεγάλης αξίας ο διάλογος που αναπτύχθηκε χθες μεταξύ πολιτικών στελεχών για το 1922 και τη σημασία του στις «Ημέρες μνήμης Μικρασίας» που διοργανώνει το «Κιρκινέτσι»

 

Συναυλία με μουσικές της Μικρασίας και της προσφυγιάς πραγματοποιείται σήμερα Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου  στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η συναυλία πραγματοποιείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Βασιλικής Παπαγεωργίου και τη συμμετοχή του συγκροτήματός της και η είσοδος σε αυτήν είναι ελεύθερη. Συμπεριλαμβάνεται δε στη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2021 – 99 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε» που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι»,

Χθες δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Το 1922 και η σημασία του. Γέφυρες προσφυγικής μνήμης από την Ανατολή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

– Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας

– Ο κ. Γιάννης Μπουρνούς βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

– Ο κ. Δημήτρης Καπετανάς αναπληρωτής Γραμματέας του τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ

– Ο κ. Αναστάσιος Γκίκας, ιστορικός, μέλος του τμήματος ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

– Και ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Μερα 25.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πανεπιστημιακός Θόδωρος Παραδέλλης.

Στη διάρκεια της αναπτύχθηκαν ένας πλούσιος και γόνιμος μεγάλης ιστορικής αξίας διάλογος σχετικά με τα γεγονότα εκείνων των ημερών, τον ερχομό και την εγκατάσταση προσφύγων, το ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες και την αντιμετώπιση τους από τους ντόπιους αλλά και την κάθε λογής συμβολή τους στη δημιουργία της νέας σύγχρονης Ελλάδας.

Αύριο Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Πλαστήρα στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι (απέναντι από την είσοδο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης).  Θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία για τον Πλαστήρα στο μέτωπο της Μικρασίας από τον ιστορικό – Αντιστράτηγο ε.α. Στρατή Χαραλάμπους.

 

Οι φωτογραφίες είναι από τη χθεσινή εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ