Παρασκευή 01.03.2024

ΣΜΝ: Το τίμημα υγείας που πληρώνουν οι σεξουαλικά δραστήριοι 65ρηδες – Μια ανησυχητική τάση

H σεξουαλική απόλαυση, όπως έχουν επισημάνει πλήθος μελετών, δε σταματά μετά τα 50 ή τα 60. Φυσικό είναι άλλωστε, εφόσον οι άνθρωποι παγκοσμίως ζουν πλέον περισσότερο από ποτέ, με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050. Η αλλαγή, όμως, αυτή, εγείρει και ζητήματα σεξουαλικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, η επίπτωση του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 έως 89 ετών αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

«Ο ιός HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι εξίσου διαδεδομένα στον σεξουαλικά ενεργό ηλικιωμένο πληθυσμό με τον νεαρό πληθυσμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε εκεί» επισημαίνει ο Δρ Evandro Fei Fang, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ο Δρ Fang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις παγκόσμιες τάσεις σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης, του επιπολασμού, της θνησιμότητας και των προσαρμοσμένων στην αναπηρία ετών ζωής του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ηλικίας 60 έως 89 ετών από το 1990 έως το 2019, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 204 χώρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ