Τρίτη 16.04.2024

Σοφία Ζαχαράκη ” Αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το έργο που γίνεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας « Θεομήτωρ» από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους”

Έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Βουλευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

 

Ερώτηση : Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές και η κυβέρνηση έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα. Με τους αγρότες,  τους φοιτητές κλπ.  Πιστεύετε ότι η Ν.Δ θα τα πάει καλά σε αυτή την κάλπη;  

 

Αρχικά να σας διορθώσω. Η κυβέρνηση μας έχει μέτωπο μόνο με τα προβλήματα και σε αυτά προσπαθεί να δώσει λύσεις. Βιώσιμες λύσεις. Ώστε να αποκτήσουμε έναν σύγχρονο πρωτογενή τομέα που θα στηρίξει τη χώρα αλλά και τις οικογένειες των αγροτών, στις επόμενες πολλές δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός άνοιξε τις πόρτες του Μαξίμου και δέχθηκε τους εκπροσώπους τους, αναγνωρίζοντας ότι σε πολλά αιτήματα έχουν δίκιο. Ανταποκριθήκαμε, με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης και για το αγροτικό ρεύμα και για το πετρέλαιο. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το 2025 θα δοθεί μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Σε συνεννόηση με τους αγρότες θα πάμε σε μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με τρόπο πιο δίκαιο.   Ταυτόχρονα όμως έχουμε την υποχρέωση να προχωράμε μετρημένα σταθμίζοντας το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας όχι μόνο των επιμέρους κοινωνικών ομάδων.

 

Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια ο στόχος μας είναι ένας: να γίνει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αντάξιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

 

Όσο για τις ευρωεκλογές σας διαβεβαιώ πως η κυβέρνηση δίνει καθημερινά τη μάχη για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, χωρίς να έχει στο μυαλό της, τις επόμενες κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν προτάσσει το κομματικό όφελος.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και είμαι βέβαιη ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιβραβευτεί για τη συνέπειά της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Τις οποίες υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια.

 

Ερώτηση: Αναλάβατε υπουργός Οικογένειας σε ένα νεοσύστατο υπουργείο. Πως θα στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι για να αποκτήσουν οικογένειες; Το ξέρετε ότι δεν φτάνουν μόνο τα επιδόματα…

 

Έχετε δίκιο. Γι ΄αυτό και η κυβέρνηση  έχει θέσει στη βάση όλης της προσπάθειας την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει καλές δουλειές και καλές αμοιβές. Έτσι οι νέοι θα αισθανθούν ασφαλείς να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να αποκτήσουν οικογένεια. Να μείνουν στον τόπο τους εδώ στη Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Όμως έχοντας πει αυτό θέλω να αναφέρω όλα όσα έχουμε ήδη κάνει και είναι πολλά.  Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης μας, το 2019 ήταν η χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος γέννας ύψους 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε λίγες μέρες περνάει από τη Βουλή η ρύθμιση για τη γενναία αύξηση αυτού του επιδόματος από 400 έως και 1500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η αύξηση του αφορολόγητου για τους γονείς με παιδιά σημαίνει αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του επιδόματος τέκνων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, είναι ουσιαστική στήριξη. Η σχεδόν καθολική κάλυψη των αιτήσεων για θέσεις στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι στήριξη. Ομοίως για τα παιδιά με αναπηρία η εξασφάλιση των αναγκαίων θέσεων στα ΚΔΑΠ. Για το 23- 24 το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα έχει διαθέσει περισσότερα από 365 εκατομμύρια ευρώ για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Το πρόγραμμα « Νταντάδες της Γειτονιάς» που υλοποιείται πιλοτικά και στο νησί σας, είναι μεγάλη στήριξη για τους νέους γονείς. Θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα ότι μέσα στο ’24 η κυβέρνηση θα διαθέσει ποσό ύψους 440 εκ. ευρώ για τη στήριξη της οικογένειας.

 

Ξέρουμε όμως καλά ότι η υπογεννητικότητα και το ευρύτερο πρόβλημα του δημογραφικού, είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα ολόκληρου του δυτικού κόσμου.

 

Ερώτηση: Ναι αλλά για την Ελλάδα έχει διάσταση εθνικού κινδύνου και εμείς εδώ το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο…

 

Βεβαίως για την πατρίδα μας το δημογραφικό έχει και μια πολύ ισχυρή εθνική διάσταση, καθώς η μείωση του πληθυσμού παρατηρείται πολύ έντονα σε ευαίσθητες περιφέρειες. Γιαυτό όμως και αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά εκπονεί ένα εθνικό σχέδιο. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με βασικούς άξονες, πολιτικές και παρεμβάσεις. Η στήριξη της οικογένειας, του εργατικού δυναμικού, η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η ενεργός γήρανση είναι από τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό που ετοιμάζει το Υπουργείο μας και μετά από μια μεγάλη διαβούλευση, θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό τον Μάϊο.

 

-Κυρία υπουργέ, το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων τρομάζει την ελληνική κοινωνία; Έχει χαθεί το παιχνίδι;

 

Κατηγορηματικά όχι. Η βία ανάμεσα στους ανήλικους ή με πρωταγωνιστές ανήλικους είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος που βλέπουμε γύρω μας αλλά για μένα είναι το πιο ανησυχητικό γιατί γίνεται, αν θέλετε και ο καθρέφτης της αυριανής κοινωνίας. Μια υψηλού κύρους επιστημονική ομάδα μελετάει όλες τις παραμέτρους προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

 

Για τη βία ανηλίκων στο  σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, στο διαδίκτυο. Στα σχολεία έχουμε κάνει πολλή σημαντική δουλειά μέσα από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, με τον υπεύθυνο του κάθε σχολείου για τα θέματα σχολικής βίας, αλλά επίσης και την πλατφόρμα η οποία σύντομα θα είναι στον αέρα, για να μπορούν να αναφέρονται τα περιστατικά βίας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα. Παράλληλα σε συνεργασία με τους Δήμους θα υλοποιήσουμε  ένα  πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές.

 

Τέλος άμεσα θα προχωρήσουμε σε μια στοχευμένη καμπάνια με τριπλή παρέμβαση: στο οικογενειακό περιβάλλον, στην κοινότητα,  και στο σχολείο.

 

 

Ερώτηση: Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στο νησί μας για την κοπή της πίτας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, θα ήθελα να μας πείτε πως εξελίσσονται ειδικά στη Λέσβο, τα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου σας. Πχ το πρόγραμμα « Σπίτι μου», το πρόγραμμα « Νταντάδες της Γειτονιάς» .

 

 

 

 

Αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το έργο που γίνεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας « Θεομήτωρ» από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος φορέας κοινωνικής φροντίδας Ατόμων με αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο και απ’ αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αναγκαία είναι η στήριξή του. Για τη λειτουργία του Κέντρου, αυξάνουμε σημαντικά το ποσό της χρηματοδότησης. Από τις 152.460,93€ το 2023 ανεβαίνουμε το 2024  στις  224.677,38 €. Διατίθενται επιπλέον 72.216,45€.

 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί στη Λέσβο καλύπτουμε με Vouchers 1519  παιδιά. 835  σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, 589 παιδιά σε ΚΔΑΠ και άλλα 95   σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ

 

Ενώ ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση στο πιλοτικό πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς καθώς έχουν υποβληθεί 44 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και ήδη έχουμε 8 υπογεγραμμένα πιστοποιητικά.

 

Μέσα από το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν ήδη εκταμιευθεί στο νησί 19 δάνεια για την αγορά σπιτιού συνολικού ύψους 1.617.750,00€. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ζευγαριών που βρήκαν το σπίτι τους είναι 33,9 ετών και μέσο οικογενειακό εισόδημα 18.128,63€

 

Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα της κυρίας Ζαχαράκη και στα social :

 

https://www.facebook.com/sofia.zacharaki

https://www.instagram.com/sofia_zacharaki/

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ