ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 14/07/2026 - 12:00 μμ
«Σοφοί, σαλοί και ενοχλητικοί σε απολογία» στο Ιερό του Μέσσου
Στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου στη Λέσβο παρουσιάζεται, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 20:00, η παράσταση «Σοφοί, Σαλοί και Ενοχλητικοί σε Απολογία – προσωπογραφίες εκτός πολιτικής ορθότητας».
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026» και αποτελεί μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική πρόταση, που φέρνει στο προσκήνιο πρόσωπα της σκέψης, της λογοτεχνίας και της τέχνης, πέρα από τα όρια της συμβατικότητας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Λουκιανός, ο οποίος «πουλά» φιλοσόφους και φιλοσοφούντες στην αγορά, ενώ στο ίδιο σκηνικό καταφθάνουν μορφές όπως ο Σκαρίμπας, ο Γονατάς, ο Σουρής, ο Εμπειρίκος, ο Σαραντάρης, ίσως και ο Θεόφιλος, μαζί με άλλους «ενοχλητικούς» δημιουργούς που κινήθηκαν ανάμεσα στο περιθώριο και την κοσμικότητα.
Πρόκειται για διανοητές και καλλιτέχνες που, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αμφισβήτησαν τις βεβαιότητες της εποχής τους, αναζήτησαν την αλήθεια έξω από τα στερεότυπα και άφησαν πίσω τους ένα έργο βαθιά ανθρωπιστικό.
Μέσα από κείμενα, αφηγήσεις, μουσική και πολυφωνίες, η παράσταση δημιουργεί ένα συγκρουσιακό ηχητικό και σκηνικό περιβάλλον, επιχειρώντας να φωτίσει πρόσωπα που συχνά στάθηκαν «εκτός πολιτικής ορθότητας», αλλά μέσα στον πυρήνα της ανθρώπινης σκέψης και ευαισθησίας.
Τη σύλληψη και την επιμέλεια των κειμένων υπογράφει η Κορίνα Βουγιούκα, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο Τάσος Ρωσόπουλος. Συμμετέχουν ο Γιώργος Μπινιάρης στην αφήγηση, ο Χρήστος Κεχρής στο τραγούδι και την αφήγηση, ο Μιχάλης Παπαπέτρου στο τσέμπαλο και η Κορίνα Βουγιούκα στην κλασική κιθάρα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση μέσω της ιστοσελίδας www.allofgreeceoneculture.gr.
Η διοργάνωση είναι της ΑΜΚΕ Visit Agiasos και η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026».
πηγή: aeolos tv
Array

























