Παρασκευή 21.06.2024

Σπίτι μου: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα ως προς τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια

Λίφτινγκ του στεγαστικού προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» εξετάζει το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής στο πλαίσιο των μέτρων για την Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα το πρόγραμμα που προσέλκυσε πολλούς νέους, το «Σπίτι μου», θα επαναληφθεί με διευρυμένα μάλιστα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του οποίου γίνονται διαπραγματεύσεις να αντληθούν 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οριστικοποιηθεί ως προς τους όρους του το φθινόπωρο.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

  • 1. Θα απευθύνεται σε πολίτες έως 50 ετών και όχι σε έως 39 όπως σήμερα
  • 2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους
  • 3. Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας λιγότερο από 15 έτη
  • 4. Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • 5. Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%

 

Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι ενώ αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου «οι εν λόγω δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα δεν θα είχαν με άλλο τρόπο την ευκαιρία χωρίς εγγυητή να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία».

Μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, σήμερα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου προγράμματος θα παίξει η εμπειρία που έχει αποκομίσει πλέον ο φορέας υλοποίησης, η ΔΥΠΑ, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά κολλήματα.

Ειδικότερα, η επενδυτική επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα επιλύει τυχόν προβλήματα. Για παράδειγμα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος υποψήφιοι δανειολήπτες έχασαν τη προθεσμία των δύο μηνών της τράπεζας για τη λήψη στεγαστικού δανείου για την αγορά του ακινήτου που είχαν επιλέξει καθώς ο πωλητής δεν είχε ολοκληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (νομιμοποιήσεις χώρων, ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου)

Με την υποβολή ένστασης του υποψήφιου δανειολήπτη, η επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω πολίτης παραπλανήθηκε από τον πωλητή και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξει νέο ακίνητο.

Επίσης με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Κτηματολόγιο οι διαδικασίες που τους πρώτους μήνες καθυστερούσαν έχουν συντμηθεί κατά πολύ.

Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» δεν «περπάτησε» σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου αφού υπέβαλλαν αιτήσεις μόνο 1400 πολίτες. «Περιμέναμε το πρόγραμμα να πηγαίνει καλύτερα- υπογραμμίζει η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη– και θέλουμε να το βελτιώσουμε ως προς την επιδότηση. Αυτή τη στιγμή το ποσό της επιδότησης είναι το 40% στο ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και εξετάζουμε τη διεύρυνση αυτού. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες. Πιστεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, θέλουμε να το βελτιώσουμε ώστε να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα Είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στη μάχη για το στεγαστικό».

 

πηγή: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.