Πέμπτη 20.01.2022

Στα… ταμεία το 50% του περσινού τζίρου για 7 στα 10 καταστήματα

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της χώρας, τόσο στις κεντρικές αγορές όσο και συνοικιακά, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).

Οσο για τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από καταστήματα σε πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση κρούει… καμπανάκι στους καταναλωτές να πειθαρχήσουν στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου μπορούν να λειτουργούν, καθημερινά, από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. προαιρετικά, ενώ εφόσον το επιθυμούν δύνανται να ανοίξουν και την ερχόμενη Κυριακή (31/1). Οι εκπτώσεις είναι σε εξέλιξη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί η διάρκειά τους.

Ικανοποιητικά

Για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Συμπερασματικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράψαμε από 23 αγορές της Αττικής, ο φετινός Ιανουάριος δεν επιδέχεται καμίας σύγκρισης με ό,τι παρατηρήθηκε πέρυσι κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ ευχόμαστε να αποτελέσει μια ακόμα παρένθεση της πανδημίας. Είναι παρήγορο πως την πρώτη εβδομάδα τα 5 στα 10 εμπορικά στην Αττική κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων, ενώ 7 στα 10 έκαναν πάνω από το 50% της περυσινής ημερήσιας είσπραξής τους. Το γεγονός πως 9 στις 10 επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις στα επίπεδα του 50% και άνω μας κάνει να ελπίζουμε πως η καταναλωτική επιθυμία και η αγοραστική κίνηση στην Αττική θα έχει συνέχεια και διάρκεια».

Σχολιάζοντας την κίνηση στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδη,ς έγραψε στο twitter το περασμένο Σάββατο (23/1): «Σήμερα έκανα μία μεγάλη βόλτα στην αγορά στο Μαρούσι και στην Κηφισιά. Απαντες φορούσαν μάσκα, οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα. Πρέπει να προσέξουμε, θα είναι κρίμα να πάμε πίσω… πάντως η χαρά στην αγορά, σαν Γιορτές!».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας, χθες, σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε πως η αγορά πήγε καλά την περασμένη εβδομάδα. Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού επεσήμανε πως παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, ενώ η υπόλοιπη αγορά, όπως πρόσθεσε, λειτουργούσε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές για τήρηση των μέτρων (π.χ. χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.λπ.) «…προκειμένου να έχουμε διάρκεια. Το χρειάζεται η αγορά. Το χρειαζόμαστε όλοι», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Αύξηση 30%

Ο δε γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υποστηρίζει πως υπάρχει δυναμική στην αγορά. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα, που ξεπερνάει το 30%. Κι εκείνος αναφέρθηκε στη σημασία των μέτρων τονίζοντας: «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μη νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Κατά τα λεγόμενά του, ένα τρίτο lockdown θα είναι καταστροφικό για όλους. «Οχι μόνο για το υγειονομικό σύστημα και τους εμπόρους, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζομένους και τους καταναλωτές», όπως είπε.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ