ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 10/06/2024 - 6:30 μμ
Startups: Παρέμεινε στα top 50 οικοσυστήματα η Ελλάδα
Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Πτώση τριών θέσεων σημείωσε για τη φετινή χρονιά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, παραμένοντας, ωστόσο, στα 50 καλύτερα του κόσμου.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση “Global Startup Ecosystem Index 2024” του StartupBlink, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα υποχώρησε κατά τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας πλέον την 49η θέση (με σκορ 4.515) και… γλιτώνοντας στο παρά πέντε την έξοδο από το Top 50.
Στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας τη 19η θέση, ακριβώς κάτω από την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους του 2024, καθώς πέτυχε το μεγαλύτερο άλμα στο παγκόσμιο top 60 φέτος, ανεβαίνοντας εννέα θέσεις, στην 45η, και ξεπερνώντας χώρες όπως η Ουκρανία, η Λετονία, η Κροατία και η Ελλάδα.
Πάντως, παρά την υποχώρηση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αντίκτυπο των παγκόσμιων εκδηλώσεων startups στο οικοσύστημα.
Νέα προσθήκη το Ηράκλειο
Η Ελλάδα διαθέτει τρεις πόλεις που κατατάσσονται στις top 1.000, με το Ηράκλειο να έρχεται να προστεθεί στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες σημείωσαν πτώση στις κατατάξεις τους. Η Αθήνα ηγείται του ελληνικού startup οικοσυστήματος, με βαθμολογία πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη Θεσσαλονίκη, υποδηλώνοντας έναν ήπιο συγκεντρωτισμό. Συγκεκριμένα, η Αθήνα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 120ή θέση (με σκορ 6.18) και η Θεσσαλονίκη έχασε πέντε θέσεις και βρέθηκε στην 470ή (με σκορ 0.56). Το Ηράκλειο και η Πάτρα αποτέλεσαν νέες προσθήκες στη λίστα του StartupBlink, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 759 και 1.181 αντίστοιχα, με σκορ 0.21 και 0.07.
Στα Βαλκάνια, η Αθήνα έχασε τη θέση της από τη Σόφια και πλέον βρίσκεται στην 3η θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αρνητική της δυναμική στην παγκόσμια κατάταξη, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να μπει στην top 10άδα των Βαλκανίων, καταγράφοντας βελτίωση δύο σημείων. Η Αθήνα κατέλαβε επίσης την 7η θέση στην Ε.Ε. στον κλάδο των ταξιδιών.
Πλεονεκτήματα και προκλήσεις
Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει επιτέλους από την εξαιρετικά επιζήμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008. Ο “Economist” ανέδειξε την Ελλάδα ως “Χώρα της Χρονιάς” για το 2023, λόγω των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής σταθερότητας. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη των τοπικών startup οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το θετικό περιβάλλον έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Viva Wallet και η PeopleCert, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποτιμήσεις το 2022. Ιστορίες επιτυχίας όπως αυτές εμπνέουν τους επιχειρηματίες και ενισχύουν τα κίνητρα σε όλα τα οικοσυστήματα.
Όπως προσθέτει το StartupBlink, η χώρα έχει το πλεονέκτημα ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και γνώσης της αγγλικής γλώσσας και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Επιπλέον, η γεωγραφική της θέση, με εγγύτητα στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την καθιστά ιδανική για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας. Ωστόσο προκλήσεις παραμένουν, όπως η διατήρηση των ταλέντων στη χώρα και η καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η βαριά γραφειοκρατία και το διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος παραμένουν εμπόδια για τα εκκολαπτόμενα startup οικοσυστήματα της Ελλάδας. Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο στον εξορθολογισμό και στην ενίσχυση του περιβάλλοντος startup. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το EquiFund, αλλά και οι πρωτοβουλίες Elevate Greece και Startup Greece, που φέρνουν κοντά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους επενδυτές.
Η έκθεση προσθέτει ότι, για να “χτίσει” περαιτέρω αυτές τις πρωτοβουλίες και να ενισχύσει το περιβάλλον των startups, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πρόσφατη θετική της τάση προς φιλικότερες προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρηματιών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην Ελλάδα, καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους κοινωνικής ασφάλισης. Έξυπνες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργήσουν θετική δημοσιότητα.
Η έκθεση του StartupBlink αναφέρει παραδείγματα θετικών πολιτικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι εκπτώσεις σε δαπάνες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και η ψηφιοποίηση. Όπως σημειώνεται, συνολικά ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Αυτή η ψηφιακή στροφή ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές βελτιώσεις στα startup οικοσυστήματα, καθώς αυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με τις κατάλληλες δημόσιες πρωτοβουλίες, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας κυρίαρχος περιφερειακός κόμβος startups, καταλήγει η έκθεση.
Οι ΗΠΑ στην κορυφή
Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν το κορυφαίο παγκόσμιο startup οικοσύστημα, με σκορ 215.001, κατέχοντας ένα ουσιαστικό προβάδισμα, σχεδόν τετραπλάσιο, έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκεται στη 2η θέση, με 55.995. Όπως σημειώνει το StartupBlink, αν και το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται σταδιακά από το 2020, έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Στην τρίτη θέση παρέμεινε το Ισραήλ, με σκορ 51.557.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το 2024 συνεχίζεται η παγκόσμια διόρθωση στις αποτιμήσεις, μετά τη “φούσκα” του 2021. Αν και ο πληθωρισμός είναι σχετικά ελεγχόμενος τώρα, παραμένει υψηλός και, με τα υψηλά επιτόκια να παραμένουν, ο χρηματοδοτικός “χειμώνας” δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια χρηματοδότηση startups κατέγραψε το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018 στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με δεδομένα του Crunchbase, καταδεικνύοντας το βάθος της τρέχουσας ύφεσης και την έλλειψη όρεξης για ριψοκίνδυνα assets.
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ: Κρυπτονομίσματα: Μυστικά, παγίδες και ευκαιρίες
10.12.2024 - 11:30 μμ
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη κι ευλογιά
09.12.2024 - 3:56 μμ
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για χρυσό και πετρέλαιο
08.12.2024 - 6:30 μμ